IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще одобри ревизия на данъчния кодекс по пътя си към „нов капитализъм“

Кабинетът на премиера Фумио Кишида също така ще изключи автомобилите с бензинов двигател от 2025 г. от данъчните облекчения за автомобилния сектор

10:09 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония ще разшири данъчните облекчения за автомобили с ниски емисии и ще се опита да прехвърли огромните спестявания на домакинствата в инвестиции чрез годишната ревизия на данъчния кодекс на правителството, която ще бъде одобрена в петък (16 декември), съобщава Ройтерс.

Правителството също така ще повиши корпоративните данъци, данъците върху доходите и данъците върху тютюна, за да плати планираното удвояване на разходите за отбрана на Япония до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2027 г. - отговор на все по-настоятелното изстрелване на балистични ракети от Китай и Северна Корея.

Ревизираният кодекс ще влезе в сила през следващата фискална година, започваща в началото на април 2023 г., след одобрение от парламента.

Автомобилен данък

Япония ще удължи данъчните облекчения за автомобили с ниски емисии след края на 2023 г., като същевременно ще увеличи прага относно емисиите за допустимите превозни средства на няколко етапа от 2024 г. Преразглеждането, което ще остане в сила до април 2026 г., ще обхване половината от всички нови автомобили.

Правителството също така ще изключи автомобилите с бензинов двигател от 2025 г. от данъчните облекчения, предоставени на автомобилния сектор, за да му помогне да преодолее ограниченията в предлагането.

„Нов капитализъм“

В рамките на своята водеща инициатива за „нов капитализъм“, насочена към преразпределение на доходите, министър-председателят Фумио Кишида иска да прехвърли 2000 трлн. йени (14,52 трлн. долара) активи на японските домакинствата под формата на спестявания в инвестиции.

Като част от тази инициатива правителството ще създаде програма, която предлага данъчни облекчения за инвестиции в акции на домакинствата. По-конкретно, то ще утрои лимита за инвестиции, отговарящи на условията за данъчни облекчения от 2024 г.

Данък върху капиталовата печалба

Размерът на данъка върху капиталовата печалба е еднакъв за всички групи доходи в Япония за разлика от данъка върху дохода, който е прогресивен.

Като част от усилията за намаляване на разликите в доходите, правителството ще приложи по-високи данъчни ставки върху капиталовите печалби за домакинства с годишен доход над 3 млрд. йени.

Прилагане

Кабинетът на Кишида подчерта необходимостта от насърчаване на повече стартъп компании, които биха могли да дадат тласък на анемичния икономически растеж на Япония.

Правителството ще разшири преференциалните данъчни облекчения за инвеститорите на дребно, когато купуват и продават акции на стартъпи.

Печалбите от продажбата на такива акции ще бъдат освободени от данък върху дохода, ако бъдат реинвестирани в други рискови предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още