IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите в Япония имат различни виждания за състоянието на икономиката

Производителите в страната са по-песимистично настроени, докато фирмите в сектора на услугите и строителството бележат подобрение на нагласите си

12:11 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите фирми в Япония имат различни виждания за състоянието на икономиката на фона на сгъстяващите се облаци, засенчващи световния растеж, докато отворените граници и разхлабените противоепидемични мерки внасят облекчение в страната, пише Bloomberg.

Индексът на нагласите сред най-големите производители в Япония намалява от 8 пункта през ноември до 7 пункта през декември, докато резултатите на фирмите в сектора на услугите и този на строителството са с по-високи равнища, сочат данните от проучването на Японската централна банка (ЯЦБ) за индекса Tankan. И двата резултата обаче са над очакванията на икономистите. Положителна цифра означава, че оптимистите са повече от песимистите.

Четвъртият пореден тримесечен спад на вижданията сред производителите до голяма степен се води от производителите на петролни и въглищни продукти. Подобрението сред други обаче предполага, че песимизмът не се увеличава сред всички сектори.

Секторите извън производството имат далеч по-оптимистични виждания насред отварянето на Япония за международни посетители и подобрените перспективи около коронавируса, след като лятото броят на случаите нарасна. Индексът на нагласите се увеличава от 14 пункта до 19 пункта през декември.

„Производителите, особено автомобилния сектор, са предпазливи заради рисковете от забавяне в САЩ и Европа“, обясни Нобуясу Атаго, главен икономист в Ichiyoshi Securities и бивш представител на ЯЦБ. „От друга страна, секторите извън производството биват подкрепени от края на ограниченията заради пандемията“.

„По-слабото външно търсене вероятно е натежало на производителите. Субсидиите за вътрешни пътувания и облекчените гранични мерки за входящи туристи вероятно са подкрепили сектора на услугите“, коментира Юки Масуджима, икономист от Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още