IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Япония се стабилизира през ноември

Данните са първите сигнали за възможен достигнат връх на покачването на цените в страната

11:30 | 12.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Производствените цени в Япония са нараснали с 9,3% на годишна база през ноември – темп, който е почти без промяна спрямо отчетените 9,1% месец по-рано ниво - изпращайки първите сигнали за достигнат връх на инфлацията в страната, показват предварителните данни на Японската централна банка (ЯЦБ), цитирани от Ройтерс.

Ноември е бил 21-ят месец, в който производствените цени са се увеличили.

Въпреки че цените на храните и енергията са продължили да се покачват, днешните данни за производствената инфлация може да предложат известно облекчение за японската икономика, която почти изцяло разчита на вноса на горива и суровини.

Ръстът в ценовия индекс на корпоративните стоки – измерващ цените, които компаниите си начисляват една на друга за стоки и услуги – е надминал пазарните прогнози за 8,9% повишение, но е бил малко под годишното ниво от 9,4% през октомври. Индексът е достигнал исторически връх от 118,5 пункта.

Ценовият индекс на вноса, базиран на японската йена, е нараснал с 28,2% за година, след кат през октомври повишението бе 42,3%. В последните седмици националната валута се възстанови от достигнатите дъна спрямо щатския долар, с което облекчи натиска от поскъпнали внос.

„Компаниите прехвърляха нарасналите разходи за суровини за широка гама от стоки. Но при някои стоки се усети ефектът от скорошното намаление в световен мащаб на цените на суровините“, каза представител на ЯЦБ по време на брифинг.

Цената на продуктите от петрол и въглища се била с 0,5% по-висока (след 2,8% ръст през октомври), а тази на химикалите и металния скрап също се е покачила с по-умерен темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още