IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на японските домакинства нарастват за пети пореден месец

Реалното заплащане в страната е записало най-големия си спад от 2015 г. насам

11:50 | 06.12.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Разходите на японските домакинства са нараснали за пети пореден месец през октомври, показа официалната статистика във вторник, след като намаляващият брой новозаразени с коронавирус е мотивирал повече хора да пазаруват и да се хранят в ресторанти, пише Ройтерс.

Подобрение в потреблението, което отговаря за над половината от японската икономика, се счита за жизненоважно за икономическия растеж на страната. Ускоряващата се инфлация обаче, подсилена от поевтинялата йена и недостатъчния ръст на заплатите, помрачава перспективите.

Разходите на домакинствата са нараснали с 1,2% на годишна база през октомври, което е малко над медианните очаквания на икономистите за процент увеличение. Това е бил петият пореден месец на годишно увеличение. На месечна база ръстът е бил в размер на 1,1%, като това е вторият пореден месец на месечно увеличение. Очакванията на икономистите бяха за 1,5% повишение спрямо септември 2022 г.

Потреблението е било подсилено и от държавните субсидии за пътувания в страната, целящи да подкрепят туристическия сектор, който започва да се възстановява от пандемичните спадове.

„Потреблението вероятно ще остане стабилно тази година, докато нормализирането на социалните и икономическите дейности продължава, въпреки че има известен ефект от по-високите цени върху потреблението“, обяснява Коя Миямае, старши икономист в SMBC Nikko Securities.

В същото време реалното заплащане в Япония е записало най-голямото си намаление от над седем години през октомври, показа отделно проучване.

През десетия месец реалното заплащане – ключов показател на покупателната способност на потребителите – е намалял с 2,6% на годишна база. Това е бил най-резкият спад от юни 2015 г. (2,8% намаление), предшестван от 1,2% спад през септември.

„Очакваме реалното заплащане да нарасне до известна степен следващата година, но потребителската инфлация се очаква да остане около 2%“, допълни той. „По-бързият темп на инфлацията спрямо този на заплатите също ще натежи на потреблението“, смята Миямае.

Инфлационният натиск също ограничава потреблението. Според последните данни основната инфлация в Япония достигна 3,6% през октомври, с което се изкачи до 40-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още