IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в Япония остава затегнат, запазвайки възходящия натиск върху заплатите

В сектора на услугите все още има много свободни позиции, смята икономист

13:36 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в Япония показа още признаци на затягане през октомври, като тези движения спомагат за поддържането на възходящия натиск върху заплатите, пише Bloomberg.

Съотношението между свободните работни позиции и кандидатстващите за тях японци е достигнало 1,35 миналия месец. Това означава, че на всеки 100 кандидати е имало 135 предложени позиции, показаха данните на японското министертство на труда. Това е леко увеличение от отчетените през септември 134 позиции, като е било в съответствие с прогнозите на икономистите.

Отделен доклад показа още, че безработицата в Япония през октомври е останала на ниски ниво от 2,6%. Броят на работещите същевременно е нараснал с около половин милион души спрямо същия месец на 2021 г., като основни двигатели на движението са повишенията, отчетени в туристическия и медицинския сектор.

„Пазарът на труда определено се затяга, но ако погледнем детайлите, виждаме много свободни позиции в сектора на услугите, където скалата на заплащането е ниска“, предупреди икономистът Такеши Минами от изследователския институт Norinchukin. “В този сектор ръстът на заплатите ще е голям в процентово изражение, но за да се достигне 3% увеличение на целия пазар на труда, ще е необходимо почти 5% увеличение в пролетните преговори за заплатите, включително редовно повишаване на заплатите“, обясни икономистът.

Тези движения се следят зорко от представителите на Японската централна банка (ЯЦБ), която продължава да поддържа ултраразхлабената си парична политика.

Регулаторът многократно е заявявал, че трябва да има устойчиво увеличение на заплатите в страната, за да направи промени в сегашната си позиция. Това означава, че може да се наложи пазарът на труда да се затегне допълнително, изтласквайки заплатите нагоре, за да започне ЯЦБ да покачва лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още