IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Токио се ускорява до 40-годишен връх през ноември

Поевтинявала йена може да поддържа инфлацията висока и през голяма част от следващата година, прогнозира икономист

11:36 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Основната инфлация в японската столица Токио се ускорява до 40-годишен връх през ноември, надминавайки целевото равнище на Японската централна банка (ЯЦБ) от 2% за шести пореден месец, пише Ройтерс.

Движението е сигнал, че инфлационният натиск се разпространява в икономиката на страната.

Основният индекс на потребителските цени в Токио, който включва горивата, но изключва цените на пресните храни, се увеличава с 3,6% на годишна база през ноември, докато месец по-рано увеличението бе 3,4%. Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за ръст от 3,5 на сто.

Последният път, когато инфлацията е била толкова висока, е бил през април 1982 г. Тогава показателят е отчел годишно увеличение от 4,2 на сто.

Въпреки се повишението е задвижено основно от нарасналите разходи за електроенергия и поскъпналите храни, компаниите вече увеличават цените и на трайни стоки, след като поевтиняването на йената наду разходите за внос.

„Покачването на цените се разширява и предполага, че отслабната йена може да поддържа инфлацията висока и през голяма част от следващата година“, каза Мари Ивашита, главен пазарен икономист в Daiwa Securities.

„Базисната инфлация може да остане около целта на ЯЦБ от 2% за голяма част от следващата година, което ще го направи трудно за банката да продължи да поддържа мнението, че покачването на цените е временно“, допълни Ивашита.

Основната инфлация, изключваща ценовите промени в храните и горивата, достига 2,5% през ноември, ускорявайки се от отчетените 2,2% през октомври.

ЯЦБ все повече се откроява като аутсайдер с ултраниските си лихвени проценти. Управителят Харухико Курода многократно е изразявал мнение, че за да достигне инфлацията устойчиво равнище от 2%, ръстът на заплатите трябва да компенсира този на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още