IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ намекна за евентуална промяна в ниските лихви

Управителят Харухико Курода направи необичаен намек за евентуална необходимост от покачване на лихвите

11:48 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода направи необичайно за него изказване в сряда, когато за пръв път призна за вероятността от промяна в ултраразхлабената парична политика.

„Засега не виждам необходимостта от покачване на лихвите или промяна в банковия контрол на кривата на доходността (YCC)”, каза Курода пред японския парламент, цитиран от Ройтерс. Той за пореден път подчерта необходимостта от подкрепа на крехката икономика чрез паричната политика.

„Ако Япония види перспективи, че инфлацията ще достигне 2%, придружена от увеличения на заплатите, разбира се, ще стане необходима промяна в паричната политика“, обясни централният банкер.

Коментарът ще поддържа пазарните очаквания за промяна в ултраниските лихви догодина, когато приключва вторият мандат на Курода.

Чрез YCC ЯЦБ поддържа краткосрочните лихви на нива от минуст 0,1%, а доходността по 10-годишните държавни облигации – около нулата, като част от усилията за ускоряване на инфлацията до целта от 2%.

Същевременно през септември основната потребителска инфлация в Япония се ускори до 8-годишен връх от 3%, поставяйки под въпрос гълъбовата* позиция на банката на фона на продължително поевтиняващата японска йена.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още