IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Япония достигна нов 8-годишен връх от 3% през септември

Банковата система на страната като цяло остава стабилна, смята ЯЦБ

11:02 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Япония се ускори до нов 8-годишен връх от 3% през септември, поставяйки под въпрос доколко ултраразхлабената парична политика на Японската централна банка (ЯЦБ) е подходяща, като се има предвид и продължаващото силно поевтиняване на йената, пише Ройтерс.

Повишението в основния индекс на потребителските цени (извън цените на храните) е било в съответствие с медианните пазарни прогнози и е предшествано от ръст от 2,8% през август. Така инфлацията е останала над целевите 2% на ЯЦБ за шести пореден месец, маркирайки най-бързото ускорение от септември 2014 г. насам.

Разширяващият се ценови натиск в страната и поевтиняването на йената отвъд психологическата граница от 150 йени ще продължат да поддържат пазарните спекулации за промяна в гълъбовите* нагласи на ЯЦБ в следващите месеци.

"Сегашното покачване на цените е предизвикано не толкова от силното търсене, а основно от поскъпващия внос. Управителят на ЯЦБ Харухико Курода може да продължи да поддържа паричната политика до края на мандата си до април, но ключово е дали правителството ще го толерира", каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Според анализаторите статистиката увеличава шанса от ревизия на прогнозите на ЯЦБ за инфлацията, които предстои да бъдат публикувани на заседанието следващата седмица.

Инфлацията в Япония, извън волатилните цени на храните и енергията, се е ускорила до 1,8% през миналия месец, след като през август нарасна с 1,6%. Това е било най-бързото годишно увеличение от март 2015 г. на показателя.

По-късно през деня в петък от ЯЦБ коментираха, че банковата система на страната като цяло продължава да е стабилна, но покачващите се лихвени процентни в чужбина може да влошат кредитоспособността на фирмите с висок ливъридж. Според регулатора загубите на финансовите институции от оценка на ценни книжа са се увеличили, като може да нараснат повече в зависимост от бъдещите движения на лихвените проценти.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още