IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония записа търговски дефицит за 14-ти пореден месец

Вносът на страната е достигнал историческо ниво през септември, показа официалната статистика

11:21 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вносът на Япония нарасна с над 40% за пети пореден месец през септември, достигайки най-високата си стойност в историята, след като поевтиняването на йената допринесе за покачването на вече високите разходи за вноса на енергия, пише Ройтерс.

Ръстът на вноса е надминал този на износа, в резултат на което страната е записала дефицит за 14-ти пореден месец, който е бил в размер на 2 трлн. йени.

Според статистиката вносът е нараснал с 45,9% на годишна база през септември, записвайки 20-ти пореден месец на ръст, с който през първата половина на фискаланата година до края на септември вносът е достигнал 11 трлн. йени - най-високата стойност някога, съобщи финансовото министерство, чиито данни датират от 1979 г. Двигател на движението са били нарасналите разходи за горива и спадът от 20% в стойността на йената спрямо щатския долар.

Износът се е увеличил с 28,9% на годишна база, като също е записал рекордно повишение.

Продължителните дефицити влошават търговските условия за Японяи, като подкопават покупателната способност на японците.

Въпреки че първоначално низходящото движение на йената бе приветствано, тъй като спомогна да направи износа на страната по-конкурентоспособен, сега се смята, че вреди на домакинствата и бизнеса, като покачва вече високите цени на внесените горива и храни. Освен това, обезценяващата се валута увеличава несигурността за фирмите при вземането на бизнес решения.

"Нарастващият внос в никакъв случай не е отражение на силното вътрешно търсене. Вместо това поскъпващата издръжка на живота ще мотивира домакинствата да харчат по-малко", прогнозира Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още