IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Заплатите трябва да нараснат много повече, за да се достигне инфлационната цел

Трябва да продължим с паричното разхлабване, за да подкрепим икономическото възстановяване, каза за пореден път управителят Харухико Курода

16:33 | 12.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заплатите трябва да нараснат много повече, за да се достигне целта за ценова стабилност на Япония. Това каза управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, който пое ангажимент да продължи с паричното разхлабване, за да се подкрепи икономиката, все още възстановяваща се от пандемията, пише Bloomberg.

"ЯЦБ трябва да продължи паричното разхлабване, за да осигури постигането на инфлационната цел и да подкрепи икономическото възстановяване", заяви Курода по време на годишната среща на Института за международни финанси във Вашингтон в сряда.

Той повтори вижданията си, че японската инфлация, която се ускори отчасти заради поевтиняването на националната валута, е различна от тази, отчетена в САЩ и икономиките на еврозоната. Стабилната инфлация трябва да е придружена от увеличения на заплатите и няма нужда от предпазливост относно перспективите за потребителските цени, каза централният банкер.

По думите му въпреки че някои от секторите на японската икономика страдат от ефекта на поевтиняващата йена, като цяло отслабването на валутата може да има благоприятен макроикономически ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още