IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ вероятно ще остане страничен наблюдател на поевтиняването на йената

Някои икономисти смятат, че регулаторът може да се намеси, ако валутата достигне конкретно ниво спрямо щатския долар

11:43 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) ще остане страничен наблюдател, докато японската йена продължава да поевтинява, смятат малко над половината икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Някои от тях обаче са на мнение, че регулаторът може да се намеси, ако валутата достигне конкретно ниво спрямо щатския долар.

На фона на нарастващата пропаст между ЯЦБ, която продължава да поддържа ултраразхлабената си парична политика, и останалите регулатори, които вдигат лихвите си, йената започна да поевтинява, като тази година е изтрила близо 20% от стойността си спрямо щатския долар, спадайки до 24-годишно дъно.

Пазарът се подготвя и за допълнителна волатилност на фона на предстоящите тази седмица заседания на 16 централни банки, сред които тези на САЩ, Великобритания, Бразилия, Турция, Швейцария и др.

Дванайсет от 23 анкетирани икономисти (52%) са на мнение, че японското правителство няма да закупи валута като реакция на поевтиняването, сочат данните от проучване, проведено в периода 8-19 септември.

"Проверката на обменните курсове изненада всички, но сигналите за намеса ще са последното нещо, което Япония ще направи", смята Акийоши Такумори, главен икономист в Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Той визира събитията от миналата седмица, когато ЯЦБ направи проверка на обменния курс - при нея централната банка се допитва до търговци, за да пита за обменния курс при продажба/покупка, а това често се смята от валутните пазари за възможен предвестник на хода.

Петима респонденти смятат, че нивото, при което един щатски долар се обменя срещу 150 японски йени, може да мотивира страната да се намеси на валутните пазари.

Хироши Ватанабе, старши икономист в Sony Financial Group, смята, че намесата "може да е възможна, ако йената падне на нивата отвъд 150 [йени за долар] с много бърза скорост, но в действителност това е изключително малко вероятно, като се има предвид неефективността на валутната интервенция".

Същевременно анкетираните занижиха прогнозите си за икономическия растеж на страната вследствие на ускоряващата се инфлация, новите огнища на заразени с коронавируса и световното икономическо забавяне.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония вероятно ще се повиши с 1,4% през юли-септември, докато анкетата през август предвиждаше ръст от 2% за периода, показват медианните резултати от отговорите на 35 анкетирани.

Предстои в четвъртък (22 септември) ЯЦБ да проведе заседание, като очакванията са банката да запази гълъбовите* параметри на паричната си политика.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още