IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ продължава да се придържа към ултраниските лихви

Междувременно нарастват притесненията за стойността на йената

09:21 | 22.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японската централна банка (ЯЦБ) продължава да поддържа изключително ниските си лихвени проценти, изолирайки се допълнително от глобалната вълна на затягане на политиката, а с това подхранва спада на стойността на йената до ново 24-годишно дъно и засилва предупреждения за възможна интервенция, пише Bloomberg.

В рамките на часове след последното повишение на лихвите от Федералния резерв на САЩ, управителят на ЯЦБ Харукиро Курода и неговите колеги запазиха програмата за контрол на кривата на доходността на централната банка и покупките на активи непроменени, както се очакваше.

Решението пак тласна йената до 145,37 йени за долар, предизвиквайки по-силни предупреждения от някои представители на властите.

Сривът на йената я доближава до нивото от 146,78 за долар, при което властите последно се намесиха, за я подкрепят, през 1998 г. Хедж фондовете дават мечи залози за валутата, чиято стойност се срина с повече от 20% тази година, а Goldman Sachs Group предупреждава, че тя може да спадне до 155 за долар.

„Единственото нещо, което може да спре двойката USD/JPY да достигне 150, е японска валутна намеса“, твърди Алвин Тан, ръководител валутни стратегии за Азия в RBC Capital Markets. „Но дори тогава това ще бъде само временно отдъхване“.

Всичко това се случва след като решението на ЯЦБ показа решимостта на Курода да отстоява позицията си, дори с цената на по-нататъшни спадове на японската валута.

„Днешните новини затвърждават мнението ми, че шансът за промяна на политиката е почти нулев при управлението на Курода“, коментира Масамичи Адачи, главен икономист за Япония в UBS Securities. „Един от най-интересните резултати от тази среща беше, че гласуването за политиката беше единодушно“.

Курода многократно е сигнализирал, че все още има да се извърви дълъг път преди политиката в Япония да бъде нормализирана. В рязък контраст с агресивните увеличения на лихвените проценти на Фед, бъдещите насоки на Японската централната банка все още са свързани с възможността лихвите да се понижат, а не да растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Чрез употреба на създаващ щети метод за публични финанси, правителството сътворява водещата причина за сегашната инфлация.Централната банка няма компетентност за прекратяване на тази водеща причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още