IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да се присъедини към световното парично затягане

Разходите на японските домакинства записаха четвърти пореден месец на повишения през септември

10:48 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) може и да се подготвя за дългоочакваната промяна в размера на лихвите, показаха протоколите от заседанието на регулатора миналия месец, според които централните банкери са обсъдили необходимостта да се проучат дългосрочните ефекти от продължително парично разхлабване, както и до какво би довел краят на ултраниските лихвени проценти в бъдеще, пише Ройтерс.

Според доклада някои централни банкери малко по малко започват да подкрепят възможното прекратяване на сегашната парична политика, въведена от управителя Харухико Курода преди близо десетилетие.

Много членове от деветчленния борд на ЯЦБ обаче са подчертали необходимостта засега да се поддържат паричните стимули, за да се подсигури, че заплатите ще нараснат достаттъчно, че да компенсират поскъпващата издръжка на живот. Други смятат, че ценовият натиск се разпространява, като един от тях е посочил, че „не може да бъде изключен голям ръст на инфлацията“.

По-рано във вторник стана ясно, че потребителските разходи на японските домакинства са нараснали с 2,3% на годишна база през септември, което е леко под медианните прогнози на икономистите за повишение от 2,7%. Това е бил четвъртият пореден месец, в който показателят е нараснал. Спрямо август увеличението е било в размер на 1,8 на сто.

Същевременно реалното заплащане в Япония е намаляло с 1,3% през септември спрямо същия месец на 2021 г., въпреки че номиналните заплати са записали най-големия си растеж от над четири години насам.

Представители на ЯЦБ, в т.ч. Курода, многократно са заявявали, че за да бъде приет темпът на покачващата се инфлация за устойчив, е необходимо да се види също толкова силен ръст на заплатите. Последните данни показаха, че потребителската инфлация в Япония е достигнала 8-годишен връх от 3% през септември.

ЯЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още