IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Претеглената медианна инфлация в Япония достигна исторически връх през октомври

Медианната инфлация е добър измерител доколко инфлационният натиск се разпространява в икономиката

11:05 | 22.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Претеглената медианна инфлация в Япония достигна рекордно годишно равнище от 1,1% през октомври, изпращайки още един сигнал към Японската централна банка (ЯЦБ) за нарастващия инфлационен натиск в страната в резултат на поскъпналите суровини и увеличилите се разходи за труд, пише Ройтерс.

Данните ще поддържат пазарните очаквания, че ЯЦБ може да промени своята политика на ултраниски лихвени проценти, ако заплатите нараснат в тандем с инфлацията следващата година.

Претеглената стойност измерва инфлацията при стоки, които са по средата на ценовите изменения, или около 50-процентния пункт на разделението, като се следи зорко от ЯЦБ.

Годишното увеличение от 1,1% през октомври на показателя е най-високото в историята и е предшествано от 0,5% ръст през септември.

За последните две десетилетия претеглената медианна инфлация бе около нулевото равнище, тъй като компании избягваха да покачват цените. Тя започна да се ускорява тази година, отразявайки увеличението на цените основно на хранителни продукти и на стоки от първа необходимост, след като компаниите започнаха да прехвърлят своите нараснали разходи върху потребителите.

Медианната инфлация е добър измерител доколко инфлационният натиск се разпространява в икономиката.

Последните данни показаха, че потребителската инфлация в Япония е достигнала 40-годишен връх от 3,6% на годишна база през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още