IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се ускорява до 40-годишен връх през октомври

ЯЦБ е готова да запази досегашния си курс на разхлабена парична политика, за да постигне устойчивост по отношение на по-високите инфлационни нива

09:42 | 18.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната потребителска инфлация в Япония се ускорява до 40-годишен връх през октомври, тъй като слабата йена повиши допълнително цените на вносните стоки, които вече се вдигаха заради глобалните ограничения при предлагането, съобщава Nikkei Asia Review.

Данните предполагат, че японските компании може би се отърсват от дефлационния си начин на мислене, тъй като постепенно повишават цените на своите продукти - от горива до храни, докато са притиснати от инфлацията, която увеличава разходите им.

Основният индекс на потребителските цени в Япония (CPI), който изключва волатилните цени на храните, но не и на енергията, нараства с 3,6% на годишна база през миналия месец спрямо очаквания от икономистите ръст от 3,5%. Това представлява ускорение спрямо предходния месец, когато индексът се повиши с 3 на сто.

Движението на индекса отбелязва най-голямото ускорение на инфлацията от февруари 1982 г.

През октомври компаниите са повишили цените на около 6700 хранителни артикула, вариращи от майонеза до напитки, според проучване на Teikoku Databank. Въпреки че тенденцията изглежда е достигнала своя връх миналия месец, други 833 хранителни артикула, включително млечни продукти, се очаква да поскъпнат през ноември.

Данните също така потвърждават, че ръстът на CPI остава над целта на Японската централна банка (ЯЦБ) за ниво на инфлация от 2% за седми пореден месец.

Въпреки засилването на ценовия натиск, който предизвиква нарастваща тревога сред домакинствата, ЯЦБ няма да се присъедини към глобалната тенденция за затягане на паричната политика чрез повишаване на лихвените проценти.

Гуверньорът на регулатора Харухико Курода повтори в четвъртък ангажимента си да поддържа паричните стимули в подкрепа на крехката икономика, изправена пред все още мудна инфлация и възстановяваща се от щетите, нанесени от коронавируса.

Курода твърди, че глобалните разходи за суровини представляват половината от факторите зад повишаването на цените и че инфлацията, предизвикана от разходите, няма да се задържи дълго.

Потребителската инфлация в Япония вероятно ще достигне ниво от 3% за края на текущата фискална година, приключваща в края на март 2023  г., но темпът ще се забави до половината от това равнище през следващата година, посочва Курода.

За да облекчи удара на по-високите цени върху потреблението, министър-председателят на третата по големина икономика в света Фумио Кишида обяви през октомври пакет от стимули, който включва помощ за намаляване на разходите за енергия и парични дарения за грижи за деца. Неговият кабинет одобри допълнителен бюджет от 29,1 трлн. йени (208 млрд. долара), за да финансира тези инициативи, припомня Bloomberg.

Инфлацията в Япония се ускорява с най-бързия си темп от четири десетилетия насам. Източник: Bloomberg Инфлацията в Япония се ускорява с най-бързия си темп от четири десетилетия насам. Източник: Bloomberg

„Правителството не оказва натиск върху ЯЦБ да смени посоката. То предпочита да поддържа изключително ниски лихвени проценти, за да финансира дълга си, включително новите заеми, изисквани от последния пакет от стимули“, коментира ситуацията Юки Масуджима, икономист от Bloomberg Economics.

Някои анализатори очакват новите субсидии да охладят инфлацията с повече от един процентен пункт през следващата година – фактор, който ще покрие растежа при цените.

Икономистите на SMBC Nikko Securities очакват основният показател за инфлацията да се забави до около 2,5% в началото на следващата година поради мерките. Тъй като подкрепата ще се осъществява на етапи, ръстът на цените вероятно ще започне да се ускорява отново до около 3% през 2024 г., пишат в доклад икономисти, водени от Коя Миямае.

Курода, чийто мандат изтича през април, определи ръста на заплатите като ключов фактор, необходим за създаване на среда на траен растеж на цените и икономиката. Гуверньорът на ЯЦБ повтори мнението си, че е необходим 3% ръст на заплатите, за да се задържи 2-процентно ниво на инфлация.

„Не е желателно да се затяга политиката и да се повишават лихвите сега, тъй като това би забавило икономическото възстановяване и би намалило способността на фирмите да повишават заплатите“, предупреждава Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Кога най-после финансовият министър или шефчето на ЯЦБ ще облекат бялото кимоно, ще вземат късият меч и ще се самоокълцат? Джадаите не просто губят икономиката си, те загубиха и ЧЕСТТА си !!! Впрочем джадаите бяха избити реди 150 години... оцеляха тия, дето пълзяха цял живот пред тях. Ето го резултатът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още