IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония може да е достигнала 40-годишен връх през октомври

Движението би маркирало седмия пореден месец на инфлация над целевото равнище на ЯЦБ за 2%

11:56 | 13.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базисната потребителска инфлация в Япония може да се е ускорила до 40-годишен връх през октомври, когато поевтиняването на йената увеличи разходите на компаниите за суровини, като принуди някои да ги прехвърлят върху потребителите, показа проучване на Ройтерс.

Базисният индекс на потребителските цени - извън цените на храните, но включващ тези на енергията - може да е достигнал годишен ръст от 3,5% през октомври, сочат медианните прогнози на икономисите, анкетирани от медията. Предстои официалната статистика да бъде публикувана на 17 ноември.

Ако очакванията се оправдаят, това би бил най-бързият темп на растеж от април 1982 г., надминавайки и отчетените 3% през септември. Освен това, движението би маркирало седмия пореден месец на инфлация над целевото равнище на Японската централна банка (ЯЦБ) за 2%.

Протоколите от последното заседание на ЯЦБ показаха, че някои централни банкери малко по малко започват да подкрепят възможното прекратяване на сегашната парична политика, въведена от управителя Харухико Курода преди близо десетилетие. Според доклада от ЯЦБ са обсъдили необходимостта да се проучат дългосрочните ефекти от продължително парично разхлабване, както и до какво би довел краят на ултраниските лихвени проценти в бъдеще.

На фокус следващата седмица ще са и данните за търговския баланс на страната, които предстои да бъдат публикувани на 16 ноември.

Очакванията са търговският дефицит на страната да е достигнал 1,6 трлн. йени (11,36 млрд. щатски долара) през октомври, когато може да се отбележи 15-ят пореден месец на дефицити. За сравнение - през декември дефицитът бе в размер на 2,09 трлн. йени. Прогнозите са вносът да е нараснал с 49,7% на годишна база, а износът - с 28,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още