IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разчита на вноса на употребявани коли от Япония, за да покрие търсенето

При новите автомобили, внесени в страната, с най-голям дял са тези от Китай

22:03 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като руската автомобилна индустрия продължава да страда от въздействието на санкциите на Запада, продажбите на употребявани автомобили осигуряват  относително съживяване на пазара, като делът на колите от Япония представлява повече от три четвърти общия внос, сочат данни, цитирани от Ройтерс.

Продажбите на нови автомобили, произведени в Русия, спадат, откакто Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна в края на февруари, като санкциите ограничиха достъпа до части, а редица чуждестранни автопроизводители прекратиха дейността си в страната.

Оттеглянето на тези компании, заедно с по-силната рубла, повишава търсенето на употребявани автомобили с произход от Азия, a логистичните предизвикателства отчасти повишават цените с около 10% през септември в сравнение с началото на годината, посочва централната банка на Русия в края на миналия месец.

Вносът, който представлява около една пета от руския автомобилен пазар по обем на продажбите и половината по приходи, все още не се е възстановил напълно. Вносът на нови автомобили през август остава доста под нивата от февруари, показват данни на руската агенция Autostat. Вносът на употребявани автомобили обаче се е увеличил повече от два пъти до 23 117 броя.

По-голямата част от употребяваните автомобили, или 76%, са внесени от Япония, a Беларус е на второ място с дял от 5,3%.

Японският автомобилен производител Nissan Motor Co. миналия месец понесе загуба от 687 млн. долара, като продаде бизнеса си в Русия на държавна компания за символичната сума от една рубла, докато съперникът му Toyota прекрати производството на автомобили в Русия малко преди това.

Западът санкционира руския износ на редица суровини, използвани в производството на автомобили, докато спирането на производството допълнително затрудни сектора. Япония санкционира износа на автомобили с висока стойност за Русия, но употребяваните автомобили, внесени от физически лица, попадат извън обхвата на санкциите. Москва също насърчава схема за „сив внос“, за да осигури притока на стоки.

Почти 70% от общо 10 257 нови коли, внесени през август, идват от Китай, показват данните. Двустранната търговия между Русия и Китай се увеличава тази година.

Митнически служители във Владивосток споделят, че индивидуалните купувачи са внесли повече от 100 000 коли през града от януари до август, което представлява увеличение от почти 50%.

Междувременно съставът на купувачите се променя. Физическите лица увеличиха дела си във вноса на нови автомобили до 23% през август от 2% през февруари, съобщава Autostat.

След началото на конфликта в Украйна Асоциацията на европейския бизнес (AEB), която представлява компании, присъстващи в Русия, преразгледа прогнозата си за продажбите на нови автомобили за 2022 г. до спад от около 50% от очаквания растеж от 3,3%. През януари-септември продажбите на нови автомобили в Русия са намалели с почти 60% до 506 661 броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още