IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Господин Йени: Японската валута може да поевтинее още повече през 2023 г.

Не е изключено да се видят нива от един щатски долар срещу 170 йени, смята бившият заместник финансов министър по международните въпроси на Япония Ейсуке Сакакибара

10:16 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската йена може да поевтинее още по-силно, стигайки до стойност от под един щатски долар за 170 йени през следващата година. Такова мнение изрази бившият заместник финансов министър по международните въпроси на Япония Ейсуке Сакакибара, цитиран от CNBC.

Сакакибара, познат като „Господин Йени“ заради усилията си да повлияе на обменния курс на валутата чрез вербални и официални интервенции в края на 90-те години на миналия век, каза, че очаква допълнително поевтиняване, след като към момента валутата се движи около своето 32-годишно дъно.

„Повечето от хората в бизнеса вече очакват допълнително поевтиняване на йената. 170 йени влиза в обхвата (на поевтиняване)“, каза Сакакибара в коментар за спекулациите, че Япония е осъществила повторна валутна интервенция миналата седмица.

Токио последно призна за такъв ход през септември, когато се смята, че са похарчени 2,8 трлн. йени (19,7 млрд. долара), за да се спрат резките низходящи движения на националната валута, пише Ройтерс. Тази стъпка имаше ограничено въздействие, като в рамките на месец валутата мина психологическия праг от 150 йени.

Ден по-рано японското правителство публикува своя ежемесечен икономически доклад. В него Токио за пореден път предупреди, че е редно да се отделя „пълно внимание“ на пазарната волатилност.

Посланието „се отнася осново до трендовете при валутния обмен, но и цели да послужи като предупреждение за нарасналата волатилност като цяло на други пазари, включително на акции и доходност“, обясни представител на кабинета пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още