IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на японските фабрики се забави до 21-месечно дъно

Бизнес нагласите се свиха до шестмесечно дъно, докато инфлацията в частния сектор продължава да е висока

10:49 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на активността на японските фабрики се забави до 21-месечно дъно през октомври, когато ценовият натиск продължи да затруднява работата на производителите, пише Ройтерс.

Същевременно картината при сектора на услугите е малко по-различна, след като страната отново отвори своите граници за чуждестранни туристи.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank за сектора на производството е намалял леко от 50,8 пункта през септември до 50,7 пункта през октомври. Показателят е останал малко над границата от 50 пункта, разделяща ръста от свиването. Октомври е седмият пореден месец, в който индексът е записал по-малък ръст, като това е било и най-малкото повишение от януари 2021 г.

"Производственият сектор изпитва затруднения на фона на слабото търсене и сериозния ценови натиск", обясни Лора Денъм, икономист в S&P Global Market Intelligence. Тя заяви, че бизнес нагласите са се свили до шестмесечно дъно на фона на високата инфлация в частния сектор.

Последните данни показаха, че производствените цени в страната са нараснали с 9,7% на годишна база през септември.

Що се отнася до сектора на услугите, PMI индексът показва, че той е записал увеличение за втори пореден месец - от 52,2 пункта през септември до 53 пункта през октомври. Причина за движението е, че по-рано този месец Япония отвори своите граници за чуждестранните туристи след над две години изолация заради пандемията, като вече е възможно те да посещават страната без да са част от организирана група и без екскурзовод.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за производство и услуги, е достигнал 51,7 пункта през октомври. За сравнение - месец по-рано измерителят бе на ниво от 51 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още