IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония за пореден път предупреди да се обръща внимание на пазарната волатилност

Валутната интервенция би имала само ограничен ефект върху поевтиняването на йената, смята бивш форекс ръководител на финансовото министерство

12:33 | 25.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония за пореден път повтори предупреждението си, че трябва да се отделя „пълно внимание“ на пазарната волатилност в своя ежемесечен икономически доклад, публикуван във вторник, след повторните намеси на правителството на форекс пазара, пише Ройтерс.

Токио няколкократно се опита да забави бързото поевтиняване на националната си валута, чиято стойност падна до 32-годишно дъно спрямо щатския долар. Миналата седмица бе осъществена операция по закупуване на йени на рекордна стойност от 36,95 млрд. щатски долара, като има спекулации за направена втора намеса в понеделник.

В икономическия доклад от октомври оценките за икономиката са оставени като цяло без промяна за четвърти пореден месец, като според тях тя се възстановява умерено. Същевременно правителството завиши оценките си за разходите на бизнеса, но понижи тези за вноса.

Правителството запази и предупреждението си за необходимостта „да се обръща пълно внимание на влиянието на колебанията на финансовите и капиталовите пазари“.

Посланието „се отнася осново до трендовете при валутния обмен, но и цели да послужи като предупреждение за нарасналата волатилност като цяло на други пазари, включително на акции и доходност“, обясни представител на кабинета пред репортери.

По-рано във вторник Наоюки Шинохара, бивш форекс ръководител в японското министерство на финансите, каза, че валутна интервенция би имала ограничено въздействие. По думите му за пазарите ходът е непоследователен, като се имат предвид ниските лихви, поддържани от Японската централна банка (ЯЦБ).

„Политически, интервенцията трябваше да се случи, като се има предвид въздействието на поевтинявалата йена върху цените“, каза Шинохара, цитиран от Bloomberg. “Но без съвместната работа на фискална и парична политика, няма реално въздействие“, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още