IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на бизнес активността в Япония се забави до 3-месечно дъно

40-годишният връх на инфлацията потиска потреблението в азиатската страна

11:25 | 05.12.22 г.
Снимка:  Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Растежът на бизнес активността сред фирмите в японския сектор на услугите се е забавил до 3-месечно дъно през ноември, тъй като устойчивата инфлация вреди на икономиката, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите на au Jibun Bank е намалял от сезонно изгладените 53,2 пункта до 50,3 пункта през ноември, достигайки най-ниското си ниво от август насам.

Въпреки движението показателят се е задържал на положителна територия, избягвайки спад под 50 пункта, който иначе би маркирал свиване на активността.

Причина за резултата е инфлационният натиск, който „остана съществен, като нивата на разходите за ресурси и продажните цени са останали значително над исторически средните им равнища“, обясни икономистът Лаура Дънман от S&P Global Market Intelligence.

Отделно проучване, публикувано миналата седмица, показа, че потребителските нагласи в Япония са се влошили през ноември, падайки до най-ниското си ниво от юни 2020 г., като се има предвид, че инфлацията е достигнала 40-годишен връх.

Данните от частното проучване обаче сочат, че разходите на фирмите за услуги са нараснали с най-бавния си темп през ноември, което може да е сигнал за намаляване на натиска върху сектора, ориентиран към потребителите.

Подиндексът на новия бизнес за износ е достигнал седеммесечно дъно.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за секторите на услугите и производството, се е свил от 51,8 пункта през октомври до 48,9 пункта през ноември вследствие на намалялата фабрична активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още