IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на японските фабрики е намаляло през октомври за втори месец

Производството вероятно ще се свие леко през последното тримесечие на годината, прогнозира икономист

12:06 | 30.11.22 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Производството на японските фабрики е намаляло за втори пореден месец през октомври, когато забавящото се световно търсене и все още продължаващите проблеми със снабдителните вериги са осуетили плановете на японските производители, пише Ройтерс.

През десетия месец на годината производството в страната е намаляло с 2,6% спрямо септември. Месец по-рано понижението бе в размер на 1,7%. Октомврийският резултат е значително по-голям от прогнозите на икономистите, които бяха в очакване на намаление от 1,5 на сто.

„Ръстът в производството спира. За периода октомври-декември производството на Япония вероятно ще остане почти без промяна или ще намалее леко спрямо предходното тримесечие“, прогнозира Шумпей Фуджита, икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

Продукцията на производствени машини е била с 5,4% по-малко вследствие на намалялото търсене на оборудване за направата на полупроводници и дисплеи с плоски панели. Производството на електронни части и устройства е намаляло с 4,1%, повлияно от спада при полупроводниците и панелите с течни кристали.

Намаляващото търсене на смартфони и електронни устройства в големи пазари като Китай доведе до по-слабото производство в свързаните с тях сектори, обясни представител на японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията (METI).

Ведомството занижи своята оценка за производството за пръв път от пет месеца насам, като посочи, че „продукцията постепенно нараства, но се наблюдават някои слаби места“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още