IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка попари надеждите за промяна в паричната политика

Твърде е рано да се изменя позицията на банката, смята Тойоаки Накамура

10:38 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В момента е твърде рано да се промени ултраразхлабената парична политика на Японската централна банка (ЯЦБ), тъй като крехката икономика има нужда от големи стимули. Такова мнение изрази членът на борда на ЯЦБ Тойоаки Накамура, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че продължително ниските лихвени проценти натежават на печалбата на финансовите институции, ползите от стимулите на ЯЦБ все още надминават разходите за тях, смята Накамура.

„Рано е да се променя паричната политика сега“, след като скорошното ускоряване на инфлацията бе предизвикано основно от поскъпването на суровините, а не толкова от по-високите цени на услугите, каза банкерът по време на пресконференция.

„Ключовият момент е дали инфлацията може да продължи да се ускорява стабилно“, обясни Накамура, като допълни, че все още не е убеден, че инфлацията ще надмине целевите 2% през следващата фискална година.

Миналата седмица членът на ЯЦБ Наоки Тамура каза в интервю за вестник, че регулаторът трябва да преразгледа своята позиция, което би могло да доведе до промяна в нея.

"Би било подходящо в правилния момент да се прегледа рамката на паричната политика и инфлационната цел. Този момент може да дойде скоро или малко по-късно", каза Тамура тогава, цитиран от Bloomberg, превръщайки се в първия централен банкер, предполагащ скорошна промяна в позицията на ЯЦБ.

Коментарът на Накамура повече наподобява мнението на управителя Харухико Курода, който многократно е отхвърлял възможността за промяна в паричната политика.

Последните прогнози от октомври на ЯЦБ предвиждат, че базисната инфлация ще достигне 2,9% през текущата фискална година, приключваща през март 2023 г., и 1,6% през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още