IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на японската икономика е по-лек от първите оценки

Силният износ на страната е намалил негативното влияние от поевтиняването на йената върху търговията

12:10 | 08.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Япония е понесла по-лек удар от първоначалните оценки през лятото, белязано от нов ръст на новозаразените с коронавирус и спад в стойността на японската йена, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се е свил с 0,8% в трите месеца до края на септември спрямо предходния период, показаха ревизираните правителствени данни в четвъртък. Понижението е по-малко от първоначално съобщеното 1,2% и от прогнозите на икономистите за спад от 1%.

Ревизията показва, че силният износ е намалил негативното влияние от поевтиняването на йената върху търговията, както и че капиталовите разходи на фирмите са останали стабилни.

Ръстът на инвентара също е спомогнал за забавяне на спада на икономиката, въпреки че това предполага още, че не е имало достатъчно търсене. Според статистиката потреблението е било по-слабо, отколкото се е очаквало, поради ускоряването на инфлацията и влошаването на пандемичната обстановка.

Данните обаче не са достатъчно оптимистични, за да премахнат опасенията сред централните банкери относно устойчивостта на икономиката. Япония се насочва към края на 2022 г. и началото на 2023 г. с облаци, помрачаващи световните перспективи, както и с възможността от рецесия на ключови пазари в чужбина.

„По-слабото потребление ме притеснява“, каза Харуми Тагучи, главен икономист на S&P Global Market Intelligence. „Потреблението не е нараснало много и в текущото тримесечие вероятно заради инфлацията и новия ръст на новозаразени“, допълни Тагучи.

„Детайлите около спада на БВП на Япония през третото тримесечие не са обнадеждаващи. Натрупването на запасите, което спомогна за корекцията във възходяща посока, ще ограничи догонващото производство през четвъртото тримесечие“, смята Юки Масуджима от Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още