IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парично-политическо цунами

Случилото се в Япония е предупреждение, че ако централните банки принуждават пазарите да залагат срещу паричните власти, пазарите често печелят

08:30 | 21.12.22 г.
Сградата на ЯЦБ. Снимка: Bloomberg LP
Сградата на ЯЦБ. Снимка: Bloomberg LP

Това не бе подранил коледен подарък от Японската централна банка. Но това бе прощален подарък от управителя Харухико Курода за неговия неизвестен наследник, който ще оглави централната банка от април.

Във вторник Японската централна банка даде възможност на пазара на облигации да си поеме въздух, като разшири допустимия лихвен спред с целевия нулев лихвен процент по десетгодишните държавни облигации. По-специално ЯЦБ заяви, че ще позволи на 10-годишните държавни облигации да се търгуват в диапазон с доходност до 0,5% в сравнение с досегашния лимит от 0,25%. Ограничението беше част от стратегията за контрол на кривата на доходността, при която централната банка се ангажира да купува неограничено количество облигации, ако това е необходимо, за да потисне лихвените проценти при по-дългите матуритети.

Експериментът на ЯЦБ привлече вниманието на „нейните колеги“, коментира WSJ. През 2020 г. Федералният резерв на САЩ накратко флиртува с идеята, а Австралийската централна банка се опита да приложи своя версия по време на пандемията.

Проблемът е, че контролът върху доходността подтикна пазарите да залагат срещу Японската централна банка, тъй като инвеститорите стават по-скептични към цялостната политика нацентралната банка. Нарастващата инфлация, която в момента е 3,6% без да се отчитат цените напресните храни, накара инвеститорите да оспорят контрола върху цените на лихвените проценти, тъй като смятаха, че в крайна сметка на регулатора ще се наложи да повиши горната граница на доходността. Това принуди ЯЦБ да закупи големи количества държавни облигации, или JGBs, за да защити обвързването си.

Същевременно ЯЦБ си даде по-голяма свобода на действие, за да продължи да се противопоставя на глобалния цикъл на повишаване на лихвените проценти с експанзионистичната си парична политика. Това ще улесни наследника на Курода и ще му спечели време, когато с промяната на гуверньорите в Япония ще се разраснат и спекулациите за обрат в паричната политика.

Самият Курода омаловажи промяната като незначителна техническа корекция. Но това е само красива преструвка. Всъщност тя показва колко силно банката превишава възможностите си, за да насочи лихвените проценти от минус 0,1% в краткосрочния период до нула процента в дългосрочния период с все повече покупки на държавни облигации.

Въпреки това има само толкова много държавни облигации, дори в силно задлъжнялата Япония. По данни, публикувани тази седмица, Японската централна банка вече притежава повече от половината от всички JGB по пазарна стойност и ако продължи да защитава обвързаната доходност от 0,25%, ще трябва да купува още повече. Подобна загриженост накара централната банка на Австралия да се откаже от контрола на доходността, след като официални лица признаха, че защитата на фиксираната доходност би наложила централната банка да изкупи целия плаващ обем на някои облигационни емисии.

Отслабването на контрола върху доходността във вторник позволи на доходността на 10-годишните JGBs да нарасне до 0,4%. Йената също укрепна до 132-133 йени за долар от най-ниското си равнище от над 150 йени през октомври (по-ниското число означава по-силна йена, б. ред.). Това ще бъде от полза за японските домакинства и предприятия, които зависят от вноса на енергия, след като ЯЦБ потискаше йената, позволявайки да се образува голяма разлика между японските и американските лихвени проценти.

Банката, която вече притежава повече от половината от японския държавен дълг, задушава частната търговия на пазара на облигации. Това вреди на стабилната дейност на банките и застрахователите, както и на стабилността на японския финансов пазар.

Правителството в Токио най-малкото обмисля да коригира целта за инфлация от два процента, договорена преди десет години. В идеалния случай това би означавало, че през 2023 г., при ново ръководство, централната банка ще може по-лесно да се сбогува с прекомерното облекчаване на паричната политика. Но е вероятно силно задлъжнялото правителство вече да е твърде свикнало с привидния рай на нулевите лихвени проценти, за да приеме излизане от паричното цунами.

Правителството и централната банка в Япония работят твърде добре заедно, за да може фискалната политика да бъде устойчива. Не е случайно, че банката разширява рамката си за изкупуване на облигации едва след като правителството прие нов пакет от мерки за стимулиране на икономиката. Щетите ще се понесат от японския гражданин.

Случилото се е предупреждение за другите централни банки, дори когато контролът върху кривата на доходността излиза от мода. През последните 15 години бяха въведени отрицателни лихвени проценти, количествени улеснения, предварителни насоки и контрол върху лихвените проценти. Тези експерименти в областта на паричната политика предлагат на централните банки илюзията за по-голям контрол върху икономиката, но за сметка на доверието при промяна на икономическите условия. Загубата на контрол върху стратегията за доходност на ЯЦБ предупреждава останалите регулатори, че ако централните банки принуждават пазарите да залагат срещу паричните власти, пазарите често печелят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

Финанси виж още