IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ трябва да направи паричната си политика по-гъвкава, смята бивш зам.-управител

В Япония вече има признаци на „домашно създадена“ инфлация, каза Хирохиде Ямагучи

12:49 | 19.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да направи своята парична политика по-гъвкава и да има готовност да повиши дългосрочните си цели за лихвите догодина, ако икономиката ѝ може да издържи на рисковете от чужбина. Такова мнение изрази бившият заместник-управител на ведомството Хирохиде Ямагучи, цитиран от Ройтерс.

Ямагучи, считан за кандидат за управител на ЯЦБ, посочи, че в Япония вече има признаци на „домашно създадена“ инфлация, при която разпростиращите се увеличения на цените засилват обществените възлгеди, че инфлацията ще продължи да се покачва в дългосрочен план.

Заплатите вероятно също ще се покачат поради силните корпоративни печалби, което ще поддържа инфлацията над целта на ЯЦБ от 2% през голяма част от следващата година, смята Ямагучи.

„Има шанс базисната потребителска инфлация да остане около 3-4% за сравнително дълъг период от време. Вкоренят ли се инфлационните очаквания, става много трудно за централните банки да ги контролират. Това е риск, за който ЯЦБ трябва да внимава“, предупреди бившият централен банкер.

Сред пазарите има спекулации, че ЯЦБ може да промени своя таван за доходност по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ), когато мандатът на сегашния управител Харухико Курода приключи през април догодина.

Ако японската икономика може да се справи с последиците от очаквания (икономически) спад в растежа на САЩ, ЯЦБ трябва да повиши тавана за ДКЦ догодина, смята Ямагучи.

ЯЦБ трябва да се откаже и от ангажимента си да ускоряване темпа на печатане на пари, докато инфлацията „стабилно надхвърля“ 2%.

„ЯЦБ трябва да се отърве от ангажименти, които обвързват нейната политика, така че да може да реагира гъвкаво и пъргаво на промените в икономиката, ако е необходимо. По същество, това е връщането към основите на паричната политика“, коментира Ямагучи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още