IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ отново ще се открои с гълъбовия си подход към паричната политика

В следващите дни пазарите ще се радват на затишие откъм макроикономически данни, докато някои регулатори взимат последните си за годината решения за лихвите

10:40 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония отново ще затвърди позицията си на аутсайдер тази седмица, когато предстои централната банка на страната да вземе последното си за годината решение за паричната политика.

Очакванията на икономистите са регулаторът да запази гълъбовия* си тон, който бе доминиращ в последните месеци, и да остави без промяна отрицателните лихвени проценти, като посочи за основен аргумент необходимостта от подкрепа за възстановяването на икономиката.

Всички 47 анкетирани от Bloomberg икономисти прогнозират, че ЯЦБ няма да направи промени по паричната си политика, включително по тавана от 0,25% доходност по 10-годишните японски държавни ценни книжа (ДКЦ).

Последните данни показаха, че инфлацията в Япония значително се ускорява през последните месеци, достигайки 40-годишен връх. Според централните банкери обаче тези движения все още не могат да бъдат възприети като устойчиви, тъй като е необходимо значително покачване на заплатите, което да подкрепи такъв възход.

„Инвеститорите ще следят за всякакви намеци от страна на управителя Харухико Курода дали и кога ЯЦБ ще преосмисли своята политика“, коментира Юки Масуджима, старши икономист в Bloomberg Economics.

На фокус в следващите дни ще са и данните за инфлацията в САЩ, както и за потребителските нагласи в редица страни.

Миналата седмица около 10 централни банки, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ), взеха решения за паричната си политика, като забавиха темпа на затягане, но предупредиха инвеститорите да очакват още лихвени повишения през 2023 г.

Тази година редица централни банки предприеха агресивен цикъл на парично затягане в опит да намалят инфлацията. Източник: Bloomberg L.P. Тази година редица централни банки предприеха агресивен цикъл на парично затягане в опит да намалят инфлацията. Източник: Bloomberg L.P.

Скорошните данни показаха, че инфлацията в Европа и САЩ се е забавила през ноември – сигнал, че най-лошото може и да е преминало макар ръстът на цените все още да остава значително висок.

Иначе тази седмица, последната преди коледните празници, се очертава да бъде спокойна, като не се очакват много новини от фронта на макроикономическите данни. Това ще даде възможност на инвеститорите и икономистите да осмислят движенията от предходните седмици и месеци и да се подготвят за 2023 г., която не се очертава да бъде година без нови предизвикателства и несигурност.

Ето какво конкретно ще следим в следващите дни:

Понеделник ще започне с данни за бизнес климата в Германия, като малко по-късно ще стане ясно и какви са движенията при заплатите и разходите за труд в Европа.

Германската централна банка (Бундесбанк) ще публикува месечния си доклад.

Очаква се статистика за търговския баланс на Нова Зеландия.

Вторник ще бъде ден на централните банки – Австралийската централна банка ще публикува доклад от последното си заседание, а Японската централна банка (ЯЦБ), Китайската народна банка и регулаторът в Унгария ще вземат решения за лихвените си проценти.

В Европа и по-конкретно в Германия се очаква статистика за ръста на производствените цени. По-късно през деня Луис де Гиндос от ЕЦБ ще направи изказване.

В Канада се очаква статистика за продажбите на дребно, а в САЩ – за разрешителните за строеж през ноември.

В сряда институтът GfK ще публикува информация за потребителските нагласи в Германия през януари. В САЩ се очакват данни за текущата сметка, докато в съседна Канада ще стане ясно с колко се е ускорила основната потребителска инфлация през ноември.

Швейцарската централна банка ще публикува своя тримесечен бюлетин.

В САЩ се очаква и статистика за продажбите на жилища, за потребителските нагласи и за резервите на суров петрол.

В четвъртък се очаква информация за бизнес инвестициите и за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания. Данни за БВП се очакват и в САЩ, заедно с такива за инфлацията и молбите за помощи за безработни.

Италия ще публикува статистика за производствените си цени.

Централната банка на Турция ще вземе решение за пътя на паричната си политика.

Последният ден от седмицата ще започне с данни за потребителската инфлация в Япония, както и с публикуването на протоколите от последното заседание на ЯЦБ. Във Франция ще стане ясно с колко се е ускорила производствената инфлация, а в Испания – с колко е нараснал БВП през третото тримесечие. В Италия се очаква доклад за потребителските и бизнес нагласите.

В петък се очаква статистика за инфлацията в САЩ и продажбите на нови жилища, докато в Канада ще стане ясно с колко се е разраснала икономиката през октомври.

Фондовите пазари във Великобритания, Нова Зеландия и Австралия ще имат по-кратка търговска сесия поради началото на коледните празници.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още