IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в САЩ се е ускорила с най-бавния си темп от над година

Икономистите като цяло очакват годишният ръст на цените да се забави значително следващата година

16:24 | 13.12.22 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ключов показател за потребителските цени в САЩ през ноември е отбелязал най-слабия си месечен ръст от над година, сигнализирайки, че най-лошото от инфлацията вероятно е отминало, съобщава Bloomberg. Това затвърждава очакваното забавяне на темпа на затягане на паричната политика от Федералния резерв.

Индексът на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се е повишил с 0,2% през ноември на месечна база и с 6% на годишна, сочат данни на министерство на труда от вторник. Икономистите възприемат показателя, познат като основна инфлация, за по-добър индикатор за инфлацията от водещия индекс.

Общо инфлацията се е повишила с 0,1% на месечна база и със 7,1% на годишна, тъй като по-ниските цени на енергията са помогнали да се компенсират разходите за храни.

Фондовите фючърси бележат ръст след данните, а доходността по държавните ценни книжа се срина. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти сочеше ръст от 0,3% и на двата показателя.

Данните, последните за 2022 г., показват, че инфлацията, макар да остава висока, започва да се забавя. Макар че Фед вероятно ще приветства забавянето, председателят Джером Пауъл подчерта както ангажимента на централна банка да върне инфлацията към целта на Фед, така и несигурността за перспективите.

Икономистите като цяло очакват годишният ръст на цените да се забави значително следващата година, но не е ясно колко труден или болезнен ще е пътят обратно към целта на централната банка.

Фед ще приключи двудневната си среща на комисията по парична политика в сряда и се очаква да обяви увеличение на основната лихва от половин процентен пункт. Макар че това ще бъде по-малко повишение от приложените на последните 4 заседания, то все пак ще отведе лихвите до най-високото им ниво от 2007 г.

Икономистите очакват допълнително затягане следващата година, последвано от пауза, докато централните банкери оценят посоката на инфлацията и продължителността ѝ. Пазарните участници очакват централната банка да намали лихвите преди края на следващата година.

Цените на основните храни са намалели за втори пореден месец през ноември – с 0,5%. Цените на използваните автомобили също са спаднали за пети пореден месец, а на дрехите малко са се повишили.

Цените на енергията са се понижили с 1,6%, което отразява поевтиняването на бензина, електричеството и комуналните услуги.

Разходите за подслон – най-големият компонент при услугите, който оформя около една трета от общия индекс за потребителските цени – се е повишил с 0,6% миналия месец, като това е най-малкият ръст от четири месеца, тъй като цените в хотелите са тръгнали надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още