IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да задържи лихвите на върха им за по-дълго от очакваното

Регулаторът може значително да занижи прогнозите си за икономическия растеж на САЩ до под процент през 2023 г.

17:20 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ може да разочарова пазарите следващата година, когато се очаква да задържи лихвите на върха им, попарвайки надеждите за лихвени понижения във втората половина на 2023 г., пише Bloomberg.

Такива са прогнозите на икономистите, анкетирани от медията седмица преди последното за 2022 г. заседание на регулатора. То ще се състои на 13-14 декември, като в сряда се очаква Фед да обяви своето решение. Очакванията са ведомството на Джером Пауъл да одобри лихвено увеличение от половин процентен пункт, след като на последните си четири срещи централните банкери настъпваха напред с ходове от по 75 базисни пункта (б.п.). На последващите две заседания банката може да одобри увеличения от по 25 б.п.

Очакванията за медианните прогнози на Комисията по открити пазари към Фед са те да покажат връх на лихвата от 4,9% през 2023 г. - отразявайки диапазон от 4,75-5% - след като през септември върхът на лихвата се очакваше да е 4,6 на сто. Това би било ястребова* изненада за инвеститорите, които понастоящем залагат на половин процентен пункт лихвено намаление през втората половина на 2023 г., въпреки че също очакват върхът на лихвата да е около 4,9 на сто.

Икономистите очакват увеличния в общ размер от един процентен пункт, с които федералната лихва ще достигне върха си. Източник: Bloomberg L.P. Икономистите очакват увеличния в общ размер от един процентен пункт, с които федералната лихва ще достигне върха си. Източник: Bloomberg L.P.

Проучването на медията показа още, че Фед ще намали лихвите до 4% през юни 2024 г. и до 3,5% до края на годината.

В сряда, когато ще бъде заседанието на банкерите, се очаква и занижаване на прогнозите за икономическия растеж през 2023 г. от 1,2% през септември до 0,8%. Междувременно безработицата може да се увеличи до 4,6%, след като през ноември тя достигна 3,7%.

"Фед сигнализира, че крайният размер на лихвата вероятно ще бъде около 5%, които ще бъдат достигнати в началото на 2023 г. За да стигне дотам, централната банка вероятно ще увеличи лихвите с 50 б.п. през декември, които ще бъдат последвани от два хода от по 25 б.п. през 2023 г. Очакваме през годината тя да се задържи на това ниво", обясниха Анна Уон и Елиза Вингер от Bloomberg Economics.

Проучването сред 44 икономисти е проведено в периода 2-7 декември.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още