IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорънс Съмърс: Фед трябва да повиши лихвите с повече от очакванията на пазарите

На САЩ им предстои да извървят дълъг път, докато се преборят с инфлацията, признава бившият американски финансов министър

09:48 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият американски финансов министър Лорънс Съмърс предупреди, че Федералният резерв вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти с повече, отколкото пазарите очакват в момента, поради упорито високия инфлационен натиск.

„Предстои ни да извървим дълъг път, за да намалим инфлацията“ до целта на Фед, посочи Съмърс в интервю за Bloomberg. Що се отнася до служителите на централната банка, „подозирам, че те ще се нуждаят от повече увеличение на лихвите, отколкото пазарът сега преценява, че са необходими“.

Лихвените фючърси предполагат, че трейдърите очакват Фед да повиши лихвите до ниво от около 5% до май 2023 г., в сравнение с текущия целеви диапазон 3,75-4%. Икономистите прогнозират увеличение от 50 базисни пункта по време на декемврийското заседание на Фед.

„6 (процента) със сигурност е сценарий, който може да очакваме“, изтъква Съмърс по отношение на лихвите. „И това ми подсказва, че 5 (процента) не е най-доброто предположение“.

Коментарите на Съмърс следват последния месечен доклад за работните места в САЩ, който показа неочакван скок на почасовото трудово възнаграждение. Според бившият финансов министър тези данни демонстрират продължаващия силен ценови натиск в икономиката.

„За моите пари най-добрата мярка за базовата инфлация е да се погледнат заплатите“, изтъква Съмърс, професор в Харвардския университет и платен сътрудник на Bloomberg Television. „Моето усещане е, че инфлацията ще бъде малко по-устойчива от това, което хората търсят“, добавя експертът.

Средното почасово възнаграждение нарасна на месечна база с 0,6% през ноември, отчитайки най-бързия си темп от януари насам, като на годишна база увеличението възлиза на 5,1%.

Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg

Въпреки че редица индикатори в САЩ предполагат ограничено въздействие от кампанията за затягане на паричната политика на Фед досега, Съмърс предупреди, че промяната обикновено настъпва внезапно.

„Налице са всички тези механизми, които се задействат“, посочва той. „В определен момент потребителите изчерпват спестяванията си и тогава изпадате в ситуацията на Уили Койота (в анимационните филми Уили Койота пада от скала, докато преследва Пътния бегач – бел. ред.)

На жилищния пазар обикновено има внезапен прилив на продавачи, които пускат имотите си в продажба, когато цените започнат да падат, обяснява той. И „в определен момент виждате как кредитът пресъхва“, което води до проблеми с изплащането, добавя Съмърс.

„След като попаднете в негативна ситуация, се получава лавинообразен ефект – и мисля, че имаме реален риск това да се случи в някакъв момент“ за икономиката на САЩ, добавя експертът. „Не знам кога ще стане това“, признава той, визирайки прогнозите за рецесия. „Но когато започне, подозирам, че ще бъде доста силна“, добавя Съмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още