IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ са нараснали по-силно от очакванията през ноември

Годишното повишение е най-малкото от 18 месеца насам и дава надежди за пауза в политиката за вдигане на лихвите на Фед

18:12 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производствените цени в САЩ са нараснали през ноември повече от прогнозираното, стимулирани от услугите, и показват трайността на инфлационния натиск, който подкрепя цикъла на повишаване на лихвите на Федералния резерв. Очаква се той да продължи и през 2023 г.

Индексът на производствените цени за крайно потребление се е повишил с 0,3% за трети месец и е нараснал със 7,4% спрямо година по-рано, сочат данни на министерството на труда. Месечният ръст на октомври и септември беше ревизиран към повишение.

В същото време годишното покачване е най-малкото от 18 месеца насам, като продължава забавянето от последните месеци и показва, че централната банка има възможност да направи пауза в повишаването на лихвите догодина, каквито са очакванията. По-слабото търсене у дома и в чужбина смекчава част от натиска върху веригите за доставка.

Данните са публикувани само дни преди оповестяването на внимателно наблюдавания индекс на потребителските цени, който се очаква да покаже, че инфлацията, макар и твърде висока, продължава да се забавя.

Индексът PPI, изключващ волатилните компоненти на храните и енергията, е нараснал с 0,4% през ноември и с 6,2 на сто на годишна база.

С охлаждането на основната инфлация вниманието се насочва към ръста на цените в сектора на услугите. Жилищните компоненти, които в момента са ключов двигател на потребителската инфлация, се очаква в крайна сметка да се обърнат, но заплатите може да се окажат от ключово значение за крайната посока на инфлацията.

Данните, публикувани днес показват, че цените на стоките са нараснали с 0,1%, стимулирани от по-високите цени на храните. Цените на услугите са регистрирали най-силното си покачване от три месеца до 0,4%. Ръстът отразява по-високите разходи за консултации в сферата на ценните книжа, търговията с машини и автомобили и портфолио мениджмънт.

Индексът на производствените цени, изключващ храните, енергията и търговията, които са най-волатилните компоненти в индекса, е нараснал с 0,3% спрямо предходния месец и с 4,9% на годишна база. Годишното покачване е най-малкото от април 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още