IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението посред мечия пазар е поставено на големи изпитания

Коментарите на Джей Пауъл подобриха инвеститорските настроения, но над САЩ е надвиснала рецесия

10:49 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Това е много специално време за тези, които вярват, че ако са били добри през цялата година, Дядо Коледа ще им донесе подарък. Той си прави списък и го проверява два пъти (при спазване на изискванията за защита на данните). Да, Джером Пауъл е напът, пише пазарният редактор на Financial Times Кейти Мартин.

Пазарите отново са развълнувани от перспективата председателят на Федералния резерв най-сетне да осъществи промяната, за която инвеститорите копнееха през цялата 2022 г.

Инфлацията в САЩ леко се смекчи, като годишният темп е на ниво относително умерените 7,7 процента според последните данни. Това може би ще накара Фед да предприеме малко по-предпазлив подход към повишаването на лихвените проценти. Досега тази година той увеличи лихвите много агресивно, нанасяйки удар на почти всеки фонд мениджър на планетата, който е само с дълги позиции.

Единствените инвеститори, които ще вдигат тост в края на бурната година, са мениджърите на хедж фондове, които бяха бичи настроени относно долара и мечи спрямо държавните облигации. Те могат да празнуват - с техните двуцифрени печалби и леко самодоволни усмивки. 

За всички останали тази година беше наистина смиряващо преживяване, с обезценяване на акциите и провал на облигациите да осигурят обичайния буфер. Но при това леко отдръпване на инфлацията, което помага на акциите и други рискови пазари да се възстановят, Пауъл наля допълнително масло в огъня миналата седмица, когато каза в реч пред института Брукингс, че забавянето на темпа на повишаване на лихвите може да се случи „още на декемврийска среща”.

Commerzbank описа тази формулировка като „четири магически думи“, които засенчиха всички по-ястребови изказвания на Пауъл на това събитие. От банката отбелязват, че инвеститорите вече са се били насочили към очаквания за повишаване на основната с лихва с 0,50 процентни пункта на 14 декември, което е с една стъпка под увеличенията с 0,75 пункта, на които бяхме свидетели четири пъти подред. Но сега инвеститорите са по-уверени в това и се чудят дали лихвите всъщност може да паднат до края на следващата година.

Ноември беше, в една иначе ужасна година, всъщност доста добър. Ако бяхте успели да откъснете очи от срива в криптоиндустрията (обобщение: Сам Банкмън-Фрийд, чиято крипто борса фалира, съжалява), щяхте да видите печалби във всичко - от акции и кредити до суровини. Deutsche Bank разгледа 38 актива и установи, че 35 от тях са нагоре за месеца. Това е „най-високият брой досега тази година и представлява промяна спрямо преобладаващото настроение“.

Индексът на големите американски акции S&P 500 се покачи с повече от 5%, докато европейският Stoxx 600 се повиши с почти 7%. Подкрепен и от надеждите за смекчаване на китайската стратегия за нулев Covid, индексът Hang Seng скочи с почти 27 процента, най-големият месечен ръст от 1998 г. насам, посочва Deutsche. Разбира се, всички тези борсови индекси все още са много надолу за годината. Въпреки това ръстът през ноември си е ръст.

Сезонните модели, по това време на годината, известни като феномена на коледното пазарно оживление, биха могли да помогнат за по-нататъшно развитие на процеса. Скайлър Монтгомъри Конинг, анализаторка в изследователската компания TS Lombard, предупреждава на висок глас, че през тазгодишния коледен подем има някои сериозни предизвикателства.

„Инвеститори, внимавайте!“, написа тя. Все пак „психологията играе роля“, добавя анализаторката. „Паричните мениджъри се оценяват въз основа на резултатите от календарната година. Поради склонността на акциите да се вдигат с наближаването на края на годината, инвеститорите, които са загубили пари, имат апетит да следват подема, докато тези, които са изкарали пари, е по-вероятно да осребрят ръста в балансите си.“

Убедени ли са фундаменталните инвеститори? „Не мислим така“, казва Майкъл Кели, ръководител на отдел в PineBridge Investments. „Ние не участваме в този подем посред мечия пазар.“ (Това би трябвало да означава не.)

Като цяло консервативните фонд мениджъри с изцяло дълги позиции „се държат като мениджъри на хедж фондове“, коментира Кели. Когато дългоочакваната рецесия в САЩ наистина започне да хапе идната година и здравето на корпоративна Америка наистина започне да се влошава, акциите ще паднат обратно на земята, според него.

„Никога, никога не съм виждал толкова много хора, убедени, че някой друг ще поддържа подема на пазара и че те ще се измъкнат преди всичко да се обърка“, добавя той. „Пожелавам им успех.“

Трудността, разбира се, идва от това, че оживленията при мечи пазар изглеждат много като истинските такива, до точката, в която се разпадат и рисковите активи започват да се плъзгат отново надолу. Видяхме това през март и през юли и изглежда, че сега случаят отново е такъв. Необичайно е фонд мениджърите да са толкова песимистични, колкото са сега, дори след като индексът за акциите MSCI World се повиши с 12 процента за два месеца. Но след тежката година, която инвеститорите имаха, може би не е чудно, че някои чакат сериозен срив преди началото на 2023 г.

Други може би се насочват към сблъсък с реалността, особено ако подценяват решимостта на Фед да надвие инфлацията, особено в светлината на последните стабилни данни за заетостта в САЩ. „Последните данни за инфлацията предизвикаха еуфория и очаквания за по-щедра Коледа (т.е. по-малки повишения на лихвите)“, пише Елвин де Гроот, ръководител за макростратегиите в Rabobank. „Това предполага, че пазарите може да се наложи да се учат по трудния начин, когато се окаже, че броят на подаръците под коледната елха не е очаквания.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още