IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите днес предлагат най-добрата потенциална възвръщаемост от десетилетие

Инвестиционната стратегия акции/облигации в съотношение 60/40 е напът да се завърне

16:32 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По всеки показател годината за инвеститорите е лоша. Акциите и облигациите се сринаха в тандем - а това е рядко явление. Основна парадигма в инвестиционния свят - портфейлът акции/облигации в съотношение 60/40, претърпя брутален спад от 19% от началото на годината. Това е най-лошото представяне от световната финансова криза през 2008 г.

Но ако погледнете отвъд тези загуби, дългосрочната стратегия 60/40, която беше обявена за изчезнала от някои коментатори, е напът да се завърне, пише за Financial Times Джон Билтън, ръководител на глобалните стратегии с множество активи в JPMorgan Asset Management.

Инвестиционният пейзаж се променя. Преминаваме от свят на ниска инфлация и благоприятни финансови условия към такъв с двупосочен инфлационен риск, затягане на монетарната политика и по-високи лихви. Това ще създаде нови възможности, както и нови рискове за управление.

По-конкретно, очакваме много по-голям диапазон на възвръщаемост при различните класове активи. Инвеститорите могат да извлекат ползите или да понесат последствията от промените в инфлацията и политиките. И дори когато публичните пазари на акции и облигации предлагат много по-добра потенциална възвращаемост, алтернативните активи предлагат атрактивна комбинация от мениджърски умения, защита от инфлация и диверсификация.

Някои мощни сили ни доведоха до тук. Най-важното, безпрецедентно хлабавата парична политика - много години на отрицателни лихвени проценти и големи баланси на централните банки - внезапно се обърна. Много малко класове активи останаха незасегнати от мечия пазар през 2022 г.

Инвеститорите могат да разглеждат волатилността през последната година като връщане на пазарните цени на „нормални нива“. Обръщането на цикличните елементи на възвръщаемостта на активите, като начална доходност и оценки, се люшка между насрещен и попътен вятър.

Що се отнася до макроикономическите перспективи, тенденцията за глобалния растеж през следващото десетилетие не е много променена - 2,2 процента. Прогнозата за глобалната инфлация през следващите 10 години на JPMorgan Asset Management се повишава съвсем скромно, до 2,6 процента. Въпреки краткосрочните икономически рискове ние очакваме дисбалансите зад днешния скок на инфлацията да се смекчат през следващата година. През следващото десетилетие по-дългосрочните дезинфлационни сили на технологиите и глобализацията може да се забавят, но няма да изчезнат.

С този подкрепящ фон прогнозираната възвръщаемост на JPMorgan Asset Management нараства значително и за двата компонента на стратегията 60/40 – акции и облигации.

Годишните предположения за дългосрочния капиталов пазар предвиждат възвръщаемостта на деноминирания в долари портфейл 60/40 през следващите 10 години да се повиши от 4,3% (миналата година) на 7,2%. Въпреки че почти сигурно ще има волатилност, това е най-високата прогнозирана възвръщаемост от 2010 г. насам и доста над плъзгащата се 10-годишна анюализирна реализирана средна стойност от 6,1%.

С по-високата доходност облигациите отново са надежден източник на доходи и потенциално убежище. А при по-ниските оценки акциите са по-привлекателни. Комбинацията от двете означава, че пазарите днес предлагат най-добрата потенциална дългосрочна възвръщаемост от повече от десетилетие.

Първо, компонентът "40" - баластът на портфолиото. След като лихвените проценти бързо се нормализираха, прогнозите за реалната възвръщаемост по повечето държавни облигации се върнаха на положителна територия. За първи път след световната финансова криза преобладаващите лихви в повечето валути се установиха на или над „циклично неутралния“ процент – процентът, който преобладава средно в дългосрочен план. Това означава, че нормализирането на лихвените проценти вече не действа като забавяне на възвръщаемостта на повечето пазари.

Въздействието е минимално за кеша, но е значимо за облигациите с по-дълъг срок. За американските 10-годишни ДЦК неутралната спрямо цикъла доходност нараства с 0,2 пункта до 3,20 процента в прогнозата на компанията. Много по-високите начални доходности повишават прогнозата за общата възвръщаемост с 1,6 пункта до 4 процента. Перспективите за корпоративните облигации също се подобряват. Загубите при тях през 2022 г. отразяват главно скока в доходността по държавните облигации. Спредовете се разшириха умерено, но слабото предлагане, стабилните корпоративни баланси и ограничената нужда от рефинансиране доведоха до това, че корпоративните облигации надминаха акциите по капиталова доходност.

При компонента „60“ прогнозираната възвръщаемост на компанията нараства рязко. Прогнозата за акциите на развитите пазари скача с 3,6 пункта до 8,40 процента (в долари), а прогнозата за полуразвивитите пазари се увеличава с 3,2 пункта до 10,10 процента.

Преди година глобалните акции бяха скъпи. Днес те са значително по-евтини, но най-важното е, че бизнесите зад тях са до голяма степен в добра форма. Оценките вече са близки до, а в някои случаи и под, оценките на фонда за справедливата стойност. Корпоративните маржове на печалба изглеждат високи, а това е потенциален насрещен вятър за краткосрочната възвръщаемост (тъй като могат да се понижат – бел. прев.) Но рентабилността вероятно ще се окаже устойчива в дългосрочен план.

Да, тази година е болезнена. Но гледайки напред, виждаме най-добрата среда от десетилетие за възвръщаемостта на активите - подканяща инвеститорите да се фокусират отново върху дългосрочните цели на портфолиото в рамките на възкресената рамка 60/40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още