IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите (отчасти) се завърнаха

След бурна година инвеститорите се осмеляват да дадат нов шанс на облигациите

10:53 | 29.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите са в този момент от дългата си, объркана раздяла с облигациите, в който се клатушкат на бар стол, начевайки третото си мартини за вечерта и питайки най-близкия си приятел дали би било лудост да дадат още един шанс на тази връзка, пише пазарният редактор на Financial Times Кейти Мартин.

Със сигурност бракът не бе щастлив тази година. След четири десетилетия на стабилност, баласт във времена на несигурност и надеждна възвръщаемост (поне в номинално изражение - никоя връзка не е перфектна), държавните облигации навредиха на фонд мениджърите през 2022 г.

Растящата, упорита инфлация нанесе удар, изяждайки фиксираните лихвени плащания, които облигациите обикновено осигуряват, и предизвика серия от изумително агресивни повишения на основните лихвени проценти. Това е достатъчно лошо: след кризата от 2008 г. фонд мениджърите бяха свикнали да очакват изчезващо ниски нива на инфлация и подкрепящи централни банки.

Разбира се, инвеститорите са се оплаквали от облигациите и преди, особено когато основните лихвени проценти падаха толкова ниско, че доходността ставаше отрицателна, което означаваше, че фонд мениджърите в крайна сметка ги купуваха с ясното съзнание, че ще загубят пари, ако ги държат до падежа.

Но тази година беше особено жестока. Дори супер дългосрочните държавни облигации понесоха удар. Това е необичайно само по себе си, особено с потенциална рецесия зад ъгъла, а слабостта в този сегмент на пазарите „сдъвка и изплю“ инвестиционни продукти, етикетирани като изключително безопасни. Тези неща би трябвало да са скучни и надеждни. Те не трябва да губят вашите спестявания.

Не са виновни само дългосрочните държавни облигации. Индексът Bloomberg US Aggregate, включващ широк диапазон от доларови дългове, се понижи с около 13 процента досега тази година - категорично най-лошата му година от десетилетия.

А голямото разочарование е, че облигациите се провалиха в една от най-основните си задачи за портфейла: те паднаха едновременно с акциите. Такива периоди се случват обикновено за кратко, но този път бе много дълго. Това превърна една лоша година за инвеститорите в ужасна.

Но след този исторически погром инвеститорите бавно се възстановяват. Десетгодишните държавни облигации на САЩ, глобалният бенчмарк, в момента носят доходност от 3,7 процента. Това не е малко, като е много над 1,6-те процента, с които започнахме 2022 г.

Може ли цените да паднат още? Разбира се, ако инфлацията се ускори отново. „Инфлацията е невероятно трудна за прогнозиране“, каза Емиел ван ден Хайлигенберг, ръководител за разпределението на активи в Legal & General Investment Management. „Имате армии от хора с докторска степен, които следят действията на централните банки и те грешат през цялото време.“

Все пак доходността сега е прилична, често без да се налага да поемате някакъв значим риск от дефолт, и ако най-лошото се случи (рецесия, например), цената ще скочи рязко, притъпявайки вероятния удар от падащите акции. „Една от причините да държите облигации е като буфер“, казва Ван ден Хайлигенберг. "Това все още е в сила."

Някои, разбираемо, се колебаят. Джеймс Бомонт, ръководител на отдела за управление на портфейли с множество активи в Natixis Investment Management, казва, че през цялата година е поддържал тегло под обичайното спрямо бенчмарковете на американските и европейските държавни облигации. Сега той отново вдига теглата, особено в САЩ. „Доближаваме се отново към неутралното ниво, и това е по-привлекателна инвестиционна позиция, но още не сме го достигнали“, споделя той. „Дали ще станем неутрални следващата година? Да, но все още е рано.”

Други са по-развълнувани. „Облигациите се завърнаха“, възкликнаха от JPMorgan Asset Management в последната си дългосрочна прогноза. Pimco, един от най-големите фондове за облигации в света, разбира се, винаги е предразположен да вижда възход в този клас активи.

Все пак „призивът към действие“ на главния инвестиционен директор Дан Иваскин е поразителен. „Стойността се върна на пазарите с фиксиран доход“, каза той наскоро. „Само като си помисля за номиналните доходности, с които ще започнем тук, в Съединените щати... бихте могли да потърсите много висококачествен спредов продукт, и много, много лесно да съставите портфолио в диапазона на доходност от 6-6,5 процента, без да се излагате прекалено на икономически чувствителни активи.“

Сегашният постоянен поток от прогнози от големи банки и мениджъри на активи също предполага, че е налице връщане към дълга. „В облигациите с висок рейтинг виждаме широка фундаментална сила“, пише екипът на Morgan Stanley. „Активи като американските ДЦК и германските бундове, но също и група от корпоративни и други облигации, позволяват на инвеститорите отново да прегърнат този клас активи“, добавя той.

Goldman Sachs предлага разбираемо балансирано послание, предвид огромния набор от потенциални сценарии през следващата година. Но банката също казва, че „е налице по-голяма доходност – както реална, така и номинална, отколкото в последните няколко десетилетия. Може да изглежда скучно да се структурират портфейли около печеленето на тази доходност, вместо да се търси перспективата за сериозна капиталова възвръщаемост, но това може да е и връщане към по-конвенционалното инвестиране.“

Междувременно UBS Wealth Management съветва клиентите си да „търсят възможности за доходност“. „При облигациите с инвестиционен рейтинг в САЩ доходността е около 5 процента – ниво, което намираме за привлекателно и което би трябвало да осигури буфер срещу волатилност“, посочва финансовата институция.

Като цяло, това не е точно драматично възкресяване на връзката с облигациите. Но инвеститорите се осмеляват да мислят, че тя може да заслужава още един шанс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още