IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Инфлацията в САЩ ще бъде много по-ниска до края на 2023 г.

Финансовият министър обаче все пак си остави отворена вратичка, че това ще се случи, ако няма "неочакван шок"

09:12 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън в неделя прогнозира значително забавяне на инфлацията в САЩ през 2023 г., без да изключва обаче неочакван шок, съобщава Ройтерс.

„Вярвам, че до края на следващата година ще видите много по-ниска инфлация, ако няма... неочакван шок“, каза тя в интервю за CBS, излъчено в неделя.

На въпрос за възможността от рецесия бившият председател на Федералния резерв заяви: „Има риск от рецесия. Но... със сигурност не е, по мое мнение, нещо, което непременно ще свали инфлацията“.

Йелън отправи коментарите си дни преди срещата на Фед, на която се очаква централната банка да забави агресивния си темп на затягане на паричната политика, който преследва тази година. Председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира по-малко увеличение – от половин процентен пункт, на основната лихва до диапазона от 4,25%-4,5% след четири повишения от по 75 базисни пункта.

Йелън каза за CBS, че икономическият растеж се забавя значително, инфлацията отслабва и тя се надява, че пазарът на труда ще остане здрав.

Тя изрази надежди също върхът на инфлацията, отбелязан тази година, да бъде краткосрочен, и заяви, че американското правителство е „научило множество уроци“ за нуждата да се ограничи инфлацията след високите цени през 70-те години на миналия век.

Разходите за доставка са намалели и дългите изоставяния в доставките са се свили, а цените на бензина са „много по-надолу“.

„Мисля, че ще видим значително забавяне на инфлацията през следващата година“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още