IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Япония са нараснали за девети пореден месец през ноември

Продажбите на дребно са нараснали с 2,6% спрямо предходната година, но под средната прогноза за повишение от 3,7%

11:20 | 27.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Япония са се повишили за девети пореден месец през ноември, след като премахването на граничния контрол заради COVID-19 и правителствената субсидия за вътрешния туризъм подкрепиха потребителското търсене, показват данни, публикувани във вторник и цитирани от Ройтерс.

Спрямо предходния месец октомври обаче продажбите са спаднали, като поскъпването на стоките за ежедневни нужди натежа на бюджетите на японските домакинства, а основната потребителска инфлация в страната достигна нов 40-годишен връх.

Възстановяването на частното потребление, което представлява повече от половината от икономиката на Япония, е от ключово значение за стимулиране на растежа на икономиката, която неочаквано се сви през третото тримесечие.

Продажбите на дребно са нараснали с 2,6% спрямо предходната година, но под средната прогноза за повишение от 3,7%. Темпът на годишен растеж на продажбите, барометър на частното потребление, се е забавил от 4,4% през октомври и 4,8% през септември.

На сезонно коригирана база продажбите на дребно са се понижили с 1,1% през ноември спрямо предходния месец, което е първи спад от пет месеца.

Миналата седмица стана ясно, че пристигащите посетители в Япония са нараснали рязко до близо 1 милион през ноември, първия пълен месец, след като страната премахна ограниченията заради COVID-19, които на практика спряха туризма за повече от две години.

Правителствена кампания за субсидиране на вътрешни пътувания в помощ на засегнатата от пандемията туристическа индустрия, която започна в средата на октомври, също насърчи хората да харчат за пътувания и туристически стоки.

Отделни данни сочат, че нивото на безработица в Япония е спаднало до 2,5% през ноември, в съответствие с прогнозата на проучване на Ройтерс, от 2,6% през октомври.

Икономиката на Япония неочаквано се сви през третото тримесечие, тъй като рискът от глобална рецесия, колебливата икономика на Китай, слабата йена и по-високите разходи за внос засегнаха потреблението и бизнеса.

Миналата седмица правителството преразгледа прогнозата си за растеж за следващата фискална година до 1,5% от 1,1% увеличение в предишната прогноза от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още