IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-бавният ръст на заплатите в САЩ може да доведе до по-малки лихвени увеличения от Фед

Централните банкери вероятно ще продължат да покачват лихвите и през март, прогнозира икономист

18:59 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Федералния резерв на САЩ може отново да забавят ходовете си в своята агресивна кампания на парично затягане на заседанието си по-късно този месец, след като официалната статистика показа по-лек ръст на заплатите в САЩ през декември, пише Bloomberg.

Средното почасово заплащане в САЩ се е увеличило с 0,3% на месечна база и с 4,6% на годишна през миналия декември, като и двата резултата са под очакванията. Наемането на работна ръка обаче е останало силно, като безработицата е намаляла от 3,6% до 3,5%.

След публикуването на данните за заплатите доходността по американските държавни ценни книжа намаля, а трейдърите занижиха очакванията си за това колко високо ниво ще достигне федералната лихва, като едновременно прогнозират, че Фед ще покачи лихвите с 25 базисни пункта (б.п.) вместо с 50 б.п. на двудневното си заседание, започващо в последния ден на януари.

„Те със сигурност ще продължат да покачват лихвите в края на този месец – като вероятно ще продължат да го правят и през март“, посочи бившият управител на Фед Рандъл Крознър пред Bloomberg Surveillance. „Но това го направи по-вероятно да одобрят (увеличение от) 25 б.п. вместо от 50 б.п. на тези заседания, смятам, че това е, което ще се случи“.

Управителят на банката в Атланта Рафаел Бостик заяви в петък, че централната банка все още трябва да продължи да покачва лихвите, въпреки по-ниските от очакваното данни за заплатите, като намекна, че би подкрепил ход или от 25 б.п., или от половин процентен пункт.

„Те със сигурност ще продължат, за да си осигурят застраховка“ срещу риска инфлацията да остане насред затегнатия пазар на труда, допълни Крознър, професор по икономика в University of Chicago Booth School of Business. Той определи данните като „безупречен доклад за дезинфлация“, тъй като ръстът на заплатите се е забавил, а безработицата е намаляла.

През декември Фед покачи лихвите за седми път за 2022 г., като направи ход от половин процентен пункт. На предходните четири заседания увеличенията бяха от по 75 б.п.

С увеличението федералната лихва достигна 4,3%, като централните банкери имат медианни прогнози за връх на показателя от 5,1%.

„Инерцията на пазара на труда може отново да се е засилила, след като отслабна донякъде към края на миналата година. Заедно с това, което знаем за ранните ревизии на основните данни, това ни кара да очакваме още две увеличения от по 25 б.п. от Фед, като крайната лихва ще достигне 5% през март“, коментират Анна Вон и Елиза Вингър от Bloomberg Economics.

Следващата седмица се очаква и статистика за промяната в потребителските цени през декември, която също ще бъде взета предвид на заседанието на 31 януари - 1 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още