IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет и дълг: Как хаосът в Конгреса се отразява на работата на Байдън?

Борбата за власт в Камарата на представителите подхранва опасенията за постоянен хаос и икономически сътресения. Тя засяга и президента на САЩ 

09:30 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Графикът на Байдън е препълнен - тук пише съболезнования за смъртта на папа Бенедикт. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Графикът на Байдън е препълнен - тук пише съболезнования за смъртта на папа Бенедикт. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Докато Конгресът на САЩ е в хаос, президентът на САЩ Джо Байдън се фокусира върху приемствеността. Графикът му е натоварен: на дневен ред сa откриването на мост, реч по повод втората годишнина от атентата в Капитолия и пътуване до мексиканската граница. Това, че част от американските републиканци парализират Конгреса на САЩ, „не е мой проблем", обясни Байдън пред хеликоптера си Marine One с бейзболна шапка на главата.

Но вътре в Белия дом нараства безпокойството, че драматичните избори за председател на Конгреса могат да бъдат само предвестник на предстоящи хаотични времена. От вторник насам Камарата на представителите, една от двете камари, се опитва да намери нов председател. В чисто математически план републиканците ще трябва да заемат влиятелния пост „председател на Камарата на представителите", който досега се заемаше от демократката Нанси Пелоси.

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори през ноември, но сега не могат да се споразумеят за председател. Неотдавна 20 членове на Камарата на представителите отказаха да подкрепят калифорниеца Кевин Маккарти. Републиканецът Майк Роджърс сравнява несъгласните с „терористи", които са „опрели пистолет в главата на Маккарти", коментира германският Handelsblatt. 

Раздробеността на републиканците 

Но независимо от резултата спорът осветява разделението на републиканците и повдига въпроса дали Камарата на представителите може да изпълнява основни задължения, като например финансирането на правителството на САЩ. Сенаторът от Републиканската партия Джон Корнин смята, че повишаването на тавана на дълга, което се очаква през лятото, е „най-голямото предизвикателство".

Депутатът от Демократическата партия Лойд Догет определи ситуацията като „много тревожна. Излагаме на риск не само икономическото бъдеще на нашата страна, но и на света", каза той.

След междинните избори възможностите за маневриране на Байдън са ограничени. Досега демократите държаха и двете камари на Конгреса, а сега - само Сената. Затова и пробиви вече почти не се очакваха.

Но когато става дума за федерални разходи и кредитиране, различните течения в Конгреса трябва да се обединят. В противен случай съществува заплахата от спиране на работата на правителството или дори от фалит с последици за световната икономика.

Част от противниците на Маккарти настояват САЩ да не повишават повече тавана на дълга си - тогава икономическата сила няма да може да изпълнява задълженията си за плащане. Маккарти е смятан за прагматик, който вероятно би водил тежки и популистки преговори, но не би рискувал колапса на САЩ.

 


През 2011 г. подобен спор доведе ситуацията до ръба на ескалация. Тогава представители на консервативната партия от т. нар. „Чаено парти" оказаха натиск върху председателя на републиканците Джон Бонър и се стигна до патова ситуация между Камарата на представителите и Сената. Конфликтът около повишаването на тавана на дълга дотолкова приближи САЩ до фалит, че рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на страната, което доведе до срив на фондовия пазар.

 

Малко преди САЩ да изпаднат в несъстоятелност, Конгресът се съгласи. „Това, от което те наистина се интересуват, е хаосът", пише Джон Бонър в мемоарите си за противниците. „Те искат да хвърлят пясък в зъбните колела на омразното федерално правителство, докато то не се провали и не докаже, че не може да бъде спасено“. 

Споровете са симптом на идеологическата борба за посока

Днешните републикански бунтовници принадлежат към ултраконсервативната, свързана с Тръмп група Freedom Caucus. В залата на Камарата на представителите те седят един до друг като фаланга. „Никога няма да получиш нашите гласове", казва дясната конгресменка Лорън Бойбърт на Маккарти, „време е да се пенсионираш". И нейният колега от Freedom Caucus Мат Гетц се съгласява: „Можем да продължим цяла седмица, цял месец, но аз никога няма да гласувам за този човек“. 

Засега няма признаци, че Маккарти иска да се откаже. Спорът е симптом на борбата за идеологическа ориентация на републиканците, която вероятно ще определи и президентската кампания през 2024 г.

При управлението на Доналд Тръмп републиканците загубиха президентските избори през 2020 г., но бившият президент отново се кандидатира за Белия дом. Поддръжниците му в Конгреса искат драстично да ограничат влиянието на правителството и да пресушат това, което наричат „блатото на елита". Целта е стройна държава, въпреки че при Тръмп дългът и държавните разходи нараснаха значително.

Помощта за Украйна e под въпрос

Маккарти се опитва да се приспособи към критиците си. Например той постави под въпрос милиардните помощи за Украйна. Но опонентите му искат повече: наред с други неща, влиятелни места в комисиите и правото да отстраняват председателя по всяко време. 

Някои несъгласни настояват и за правомощия за замразяване на заплатите на държавните служители. Това може да се използва за блокиране на наказателното преследване срещу Тръмп.

Теоретично Камарата на представителите има право да гласува неограничено време за говорител - конституцията на САЩ е неясно формулирана. Демократите имат свой кандидат в лицето на младия чернокож конгресмен Хаким Джефрис от Ню Йорк. Но нито той, нито Маккарти могат да съберат мнозинство от гласове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още