IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ разкри повече работни места от очакваното през декември

Пазарът на труда в страната продължава да е силно нажежен въпреки усилията на Федералния резерв

17:18 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в САЩ сложи добър край на 2022 г., като през декември частният сектор в страната е разкрил значително повече нови работни места от очакваното, съобщи институтът ADP, цитиран от CNBC.

Новооткритите работни места са нараснали с 235 хил. броя през декември, което е значително над прогнозираните от Dow Jones 153 хил. броя. За сравнение - през ноември добавените работни места в частния сектор бяха 182 хил. броя.

Производственият сектор е разкрил 22 хил. нови позиции, докато отчетеното увеличение при доставчиците на услуги е в размер на 213 хил. броя, а лидер е туристическия сектор с 123 хил. нови позиции. По-малки повишения са отчетени в сектора на професионалните и бизнес услуги (52 хил. броя) и на образованието и здравеопазването (42 хил.).

Същевременно транспортът, търговията и комуналните услуги са записали спад от 24 хил. работни места през месеца, докато секторът на природните ресурси и добивната промишленост е загубил 14 хил. работни места. За финансовите дейности спадът е в размер на 12 хил. броя.

Данните на ADP показват още, че годишното заплащане сред всички категории е нараснало със 7,3% на годишна база, като най-голямо отново е било повишението в туристическия сектор, където то се е равнявало на 10,1%.

Малките и средните предприятия са разкрили 386 хил. работни места, докато компаниите с над 500 служители са отчели спад от 151 хил. места.

Данните показват, че наемането на служители продължава да е силно в САЩ въпреки усилията на Федералния резерв да охлади нажежения пазар на труда. През 2022 г. регулаторът повиши лихвите седем пъти, с което общото парично затягане достигна 4,25 процентни пункта. В момента в САЩ има по около 1,7 свободни работни места на служител, което доведе до ръст в заплатите. Той обаче все още не може да настигне рекордната инфлация в страната, потискаща покупателната способност на домакинствата.

Отделно проучване на американското министерство на труда показа, че в седмицата до 31 декември броят на молбите за помощи за безработни е достигнал 204 хил., което е с 19 хил. по-малко спрямо нивото, достигнато предходната седмица (223 хил. броя след низходяща ревизия от 2 хил. молби). Броят на продължаващите молби за помощи - включващ и тези лица, които вече получават такава помощ - е достигнал 1,6 млн. броя в седмицата до 17 декември, като е налице спад от 18 444 броя молби спрямо предходната седмица.

За сравнение - през същата седмица на декември 2021 г. броят на продължаващите мобли е бил 1,9 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още