IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще качи лихвите до над 5%, но все още не е ясно колко

Новата среща на централните банкери ще се състои в края на януари

22:17 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двама представители на Федералния резерв на САЩ заявиха, че централната банка вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти до над 5%, преди да спре и да задържи за известно време, пише Bloomberg.

„Просто трябва да запасим решимостта си“, коментира Рафаел Бостик, управител на Фед за Атланта. По думите му Федералният резерв е поел ангажимент да се справи с високата инфлация и това гарантира покачване на лихвите до ниво между 5% и 5,25%, за да премахне излишното търсене от икономиката.

В интервю за Wall Street Journal управителят на Фед за Сан Франциско Мери Дейли също каза, че очаква централната банка да повиши лихвите до малко над 5%, въпреки че крайното ниво не е ясно и ще зависи от предстоящите данни за инфлацията.

Централните банкери ще се срещнат в края на този месец и се очаква или да повишат лихвата с 50 базисни пункта за втори пореден път, или да забавят повишенията до 25 базисни пункта.  

„Повишаването с по-постепенни стъпки наистина дава възможност да се отговори на идващата информация“, коментира Дейли, подчертавайки, че е твърде рано да се „обявява победа“ над инфлацията.

Федералният резерв забави темпото на повишаване на лихвените проценти на заседанието си през декември, като същевременно подчерта, че предстои допълнително затягане и че разходите по заемите вероятно ще останат на високи нива за известно време, за да може инфлацията да слезе до целта на централната банка от 2%. 

През декември Дейли заяви, че очаква лихвите да останат рестриктивни за по-дълго време, отколкото се очаква от пазарите.

Запитан от модератора колко дълго очаква лихвите да са на ниво над 5%, Бостик коментира: „С две думи: за дълго“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още