IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Леков: Инфлацията оплете индивидуалните инвеститори през 2022 г., а сега ги дебне рецесия

Миналата година беше по-добра за инвестиции в български акции, отколкото в технологични, коментира предприемачът

12:19 | 10.01.23 г.

Индивидуалните инвеститори са в много трудна ситуация, когато пазарът е мечи, тъй като изведнъж всичко се променя. Когато започна инфлацията, той реално подсказа, че трябва да се избягват технологичните компании. Този коментар за пазарите миналата година направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg.

Всичко, което инвеститорите на дребно купуваха през последните пет-шест години, се вдигаше, но борбата на Федералния резерв на САЩ с инфлацията и войната на Русия в Украйна промени ситуацията и доведе до почти двойно по-големи загуби в сравнение с основните индекси, каза той.

„Индивидуалните инвеститори обикновено се включват късно и тъй като не разполагат с ресурсите на професионалистите от Wall Street, по-бавно успяват да реагират на случаи като срива на технологичния сектор. Може да се очаква известно отдръпване от пазара, както след "дотком" балона и финансовата криза през 2008 г.“, предупреди той.

По думите му Уорън Бъфет го е казал много добре: "Високата инфлация действа като гравитация на акциите – те падат, припомни той. – Но тъй като очакванията бяха за краткотрайна инфлация, както погрешно смяташе и Фед, и ограничен конфликт в Украйна, тези сигнали за излизане от пазара не бяха възприети от инвеститорите на дребно“.

Що се отнася до Българската фондова борса, Леков е на мнение, че тя остава изключително малък пазар без добри примери, които да притеглят индивидуалните инвеститори. „Има добро представяне на BEAM сегмента, а добре развитата стартъп екосистема вече произведе няколко компании еднорози, но БФБ изостава от съседните държави“, посочи той.

По думите му през миналата е била по-добра за инвестиции в български акции, отколкото в технологични. „По-младото поколение индивидуални инвеститори в България се насочват към американските акции, вероятно заради по-силното навлизане и запознаване с технологиите“, добави Леков.

Какви са стратегиите на индивидуалните инвеститори на волатилния пазар и накъде гледат те през тази година? Защо акциите от петролния сектор и здравеопазването се оказаха добър вариант за инвестиции, но не и когато са технологични? Каква ще е политиката на Фед при намаляваща инфлация и неизвестност от рецесия? Какъв ще е ръстът на пазара през 2023 г. и какво влияние ще окаже политическият цикъл в САЩ – година преди президентските избори през 2024 г.?

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още