IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Борисов: Компаниите ще се стремят да стъпят върху фундаменталния си бизнес модел

Промените в оценките на дружествата от финтех сектора има опасност да затруднят финансирането и бъдещия им бърз ръст, посочи мениджърът в Payhawk

23:01 | 05.01.23 г. 1
Снимка: Jason Briscoe on Unsplash
Снимка: Jason Briscoe on Unsplash

След 2021 година, годината на ентусиазъм и растеж, 2022 беше годината на махмурлука от този голям растеж. 2023 година ще бъде доста трезва година и компаниите ще се фокусират върху това да стъпят върху фундаменталния си бизнес модел, за да са сигурни, че растат устойчиво, вместо да гледат прогнозата за все по-бърз растеж на самите пазари. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk.

"Имаше доста голяма турбуленция след първото тримесечие на годината, заради промяната на оценките на публичните пазари, високата инфлация, в Европа войната оказа отражение на перспективата и растежа. Това повлия на пазарните оценки на компаниите. Финансовите услуги са свързани с лихвените проценти и когато лихвите се повишават, парите стават по-скъпи и това влияе на бизнес моделите на всички финтех компании. През последните две тримесечия компаниите започнаха доста по-консервативно да гледат към прогнозите си, към оценките си за растеж и перспективата за следващата година", коментира той.

Според него промените в оценките на публичните и непубличните компании във финтех сектора има опасност да затруднят финансирането и бъдещия бърз ръст на тези компании. По думите на Борисов това вече се случва.

"Сделките на глобално ниво, които са над 100 млн. долара вече се броят на пръстите на едната ръка. Почти не се случват сделки, които са на частните пазари с такива оценки и с такъв тип инвестиране. В момента, заради промяната на публичните пазари през последните 12 месеца технологичните компании преживяха три до четири пъти спад като оценки и това повлия и на частните инвестиции. Фондове, които инвестират в растеж, правят инвестиции и на публичния, и на частния пазар - т.нар. кросовър фондове и ситуацията доста ги затрудни", отчете мениджърът на Payhawk.

 

Очакванията на Борисов са това да продължи и следващата година, защото доста по-консервативни са инвеститорите от гледна точка на частен капитал. Първите две тримесечия на тази година той смяна за показателни за растежа, инфлацията и лихвените проценти.

Как компаниите промениха инвестиционното си поведение и харчовете си на фона на сегашната ситуация и има ли разлика в различните сектори на икономиката? Как Payhawk успя да постигне 4,5% растеж на годишна база на приходи на консолидирана групова база и да увеличи четири пъти броя на служителите? Какъв ще е пътят на българския еднорог през следващите години?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
briton
преди 1 година
"технологичните компании преживяха три до четири пъти спад като оценки" => еднорог сме били миналата година, вече не сме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още