IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: Най-късната дата за приемане в еврозоната е 1 януари 2026 г.

По-високо данъчно облагане би задълбочило проблемите в икономиката, вместо да ги реши, смята икономистът

10:16 | 17.05.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-късната дата за приемане на България в еврозоната е 1 януари 2026 г. Това мнение изказа икономистът Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него страната няма да успее да покрие инфлационния критерий за присъединяване до конвергентния доклад през юни, защото в нещо ще попаднат данните за инфлацията от април. Войнов коментира, че има забавяне на икономиката, тъй като 1,7% ръст на БВП е по-нисък показател от последното тримесечие на миналата година. Вече се вижда и първата за тази година дефлация на месечна база с 0,3%, а инфлацията на годишна база намалява с 0,6 процентни пункта, достигайки 2,4%, посочи той. Това означава, че ако България продължи с тази тенденция, до края на годината ще покрие инфлационния критерии за членство в еврозоната.

По думите на Войнов не е невъзможно страната да се присъедини към еврозоната и през юли 2025 г., като припомни, че влизането във валутния борд през 1997 г. също се е случило през лятото.

„Ако няма някакъв сериозен политически или икономически катаклизъм, България съвсем скоро ще бъде готова да влезне в еврозоната. Една от основните предпоставки освен изпълнението на всички технически критерии е решимостта на политическата класа да следва определена траектория и определен курс, защото е ясно, че при политически турбуленции и неяснота по отношение на управлението и геополитическата ориентация на държавата най-вероятно може да ни възпрепятства за по-скорошно приемане в еврозоната“, каза Войнов.

Той посочи, че за забавянето на икономиката имат роля както процесите в еврозоната, така и вътрешни фактори. Сега се вижда подобрение в икономиката на Германия, която доскоро бе в рецесия, като това ще се отрази и на България, но със забавяне, каза той. Във всички случаи, заложеният в бюджета ръст от 3,2% е трудно постижим, като по-скоро ще се потвърди прогнозата на ЕК за ръст от 1,9%, смята икономистът.

Относно темата за въвеждане на прогресивен данък, която се обсъжда като част от предизборната кампания, Войнов посочи, че България има по-сериозни проблеми – корупцията и съдебната система, които са основните пречки за привличане на инвестиции. Той даде пример с компаниите, които не внасят пенсионни осигуровки за служителите си, а това се отразява върху пенсионната система.

Ако въведем по-високо данъчно облагане, няма да решим тези проблеми, а ще ги задълбочим, каза Войнов.

„Има проблеми в данъчната и пенсионната система, но не трябва да се тръгва от повишаване на данъците, за да се решат тези проблеми, защото това най-вероятно ще доведе до други проблеми, които ще се чудим как да решаваме“, допълни той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още