IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първи седмичен ръст от три седмици*

Подобряващото се световно търсене заради по-силните икономически показатели от ключови потребители като Китай и САЩ стимулират пазара

09:10 | 17.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, като бенчмаркът Брент върви към първи седмичен ръст от три седмици на фона на подобряващото се световно търсене заради по-силните икономически показатели от ключови потребители като Китай и САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 31 цента, или 0,37% до 83,58 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 16 цента, или 0,20%, до 79,39 долара за барел.

Фючърсите върху Брента се насочват към ръст от около 1% на седмична база, а върху WTI – от 1,4%.

„През изминалата седмица цените на суровия петрол WTI изглежда намериха краткосрочен под/подкрепа на цена около 78,40 щатски долара за барел след спад от над 9% от 26 април поради няколко окуражаващи фактора, например две последователни седмици на спад на петролни запаси в САЩ и повече предстоящи мерки за стимулиране „на парче“ от Китай“, коментира старши пазарният анализатор на OANDA Келвин Уонг, имайки предвид потенциалната програма на страната за изкупуване на непродадени жилища директно от строителни предприемачи.

Пазарите бяха подкрепени и от ръста на промишленото производство в Китай с 6,7% на годишна база през април, докато възстановяването на производствения сектор набира скорост, сочейки вероятно по-голямо търсене.

Спадовете в запасите от петрол и рафинирани продукти в големите глобални търговски центрове също създадоха оптимизъм относно растежа на търсенето на петрол, обръщайки тенденцията на нарастващи запаси, която тежеше силно върху цените на суровия петрол през предходните седмици.

От гледна точка на предлагането инвеститорите търсят най-вече насоки от предстоящата среща на ОПЕК+ на 1 юни, която вероятно ще се проведе онлайн.

Удължаването на намаляването на добива на петрол от страна на ОПЕК+ след юни вероятно ще доведе до стабилизиране на цените в средносрочен план, казва Уонг от OANDA.

Анализаторите на ANZ посочват в бележка към клиентите: „Виждаме три възможни сценария за изхода от срещата от 1 юни: удължаване, отмяна или пълно премахване на доброволните съкращения от 2,2 млн. барела на ден. Сегашният ни модел се основава на постепенно отменяне на съкращения през второто полугодие на 2024 г. Дори и с това виждаме, че пазарът се движи към дефицит, като бъдещите насоки за производство на ОПЕК ще са доста над сегашното".

*Данните са актуални към 8:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още