IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпрос за милиони в криптосектора – кога ще се върнат инвеститорите на дребно?

Може би наистина ще трябва биткойнът да стигне до определена цена, за да привлече обратно масовия интерес, коментира анализатор

08:08 | 17.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Какво се случи с армиите от трейдъри на дребно, които някога движеха най-големите ралита на биткойна?

Американската криптоборса Coinbase отчете едва 56 млрд. долара търгувани от потребители обеми през първото тримесечие на 2024 г., когато биткойнът стигна рекордните близо 74 хил. долара, пише Ройтерс в материал.

И макар това да е възстановяване в интереса на инвеститорите на дребно – и почти два пъти на равнището през последното тримесечие на миналата година – остава значително под 133,75 млрд. долара на тримесечие средно през последното сравнимо рали от 2021 г.

Инвеститорите на дребно бяха на шофьорското място по време на шеметната 2021 г. на фона на блокадите заради COVID, евтините пари и личните спестявания, тласнали нагоре цените на т. нар. меме акции и спорадичните пристъпи на страх да не изпуснем нещо (популярният акроним FOMO, бел. ред.). За сметка на това последното рали е по-скоро институционално събитие, задвижвано от пуснатите в САЩ спот биткойн борсово търгувани фондове.

„Въпросът за милиони в криптосектора сега е – кога ще се върнат трейдърите на дребно?“, коментира Майкъл Ринко, анализатор на Delphi Digital.

Друг признак на отлива на инвеститори на дребно е това, че интересът в Google към термина „bitcoin“ през март е бил само половината от пика си през 2021 г.

Някои инвеститори на дребно все още помнят студа от продължилата две години криптозима, когато цената на биткойна остана предимно в диапазона от 20 хил. до 30 хил. долара.

Милиарди в потребителски активи също така останаха блокирани и при краха на редица криптокомпании, като Three Arrows Capital, Celsius Network и FTX, чийто основател Сам Банкман-Фрийд бе осъден на 25 години затвор за измама.

„Основната сила зад намалената активност идва от научените уроци по време на мъчителната 2022 г.“, коментира Ветле Лунде, анализатор на K33 Research. „Заразяването и колапса на голяма част от обърнатите към инвеститорите на дребно платформи за кредитиране показва, че зад привлекателната доходност се е криел значителен риск“, коментира още той.

Някои пазарни участници смятат, че биткойнът, който отговаря за над половината от криптопазарната капитализация за 2,26 трлн. долара, ще бъде ударен от период, в който инвеститорите ще прибират печалби и ще предпочитат да купуват по-рискови алтернативни монети като етера например.

И наистина, етерът изостава от „по-големия си брат“ и тепърва предстои да изпревари пика си от 2021 г.

„Вместо просто сляпо да скачат в криптосектора с каквото изглежда модерно за момента, хората сега са фокусирани повече върху това какво е сигурен и безопасен актив за инвестиране“, коментира Джон Глоувър, главен инвестиционен директор на платформата за криптокредитиране Ledn.

Тепърва предстои да видим кога и дали спекулативните криптотрейдъри ще се завърнат масово на пазара.

Сега цената на биткойна спадна до около 62 хил. долара, което е с 15% под рекорда ѝ от средата на март – подсещане за силната волатилност и риска, който идва с този актив.

„Мемето в криптосектора е – биткойнът трябна да удари 100 хил. долара, за да се върнат инвеститорите на дребно“, коментира Ринко от Delphi Digital. „Кой знае дали това ще се окаже магическото число, но ще трябва да стигаме до стойност, която наистина да разпали този страх да не пропуснат нещо“ у инвеститорите на дребно, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още