IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ETF-ът върху SOFIX получи подкрепата на големи институционални инвеститори

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи поръчки за издаване на дялове на първичен пазар на обща стойност над 22 млн. лв. от четири пенсионни дружества

20:31 | 07.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Борсово търгуваният индексен фонд върху SOFIX получи подкрепата на най-големите институционални инвеститори в България, съобщиха от Експат Капитал.

Днес Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи поръчки за издаване на дялове на първичен пазар на обща стойност над 22 милиона лева от четири пенсионни дружества, управляващи едни от най-големите по размер пенсионни фондове в България – ПОК „Доверие“, ПОД „Алианц България“, ПОК „ДСК Родина“ и „НН“ ПОД.

Индексният фонд с борсов код BGX достига по този начин над 24 милиона лева стойност на активите по-малко от месец и половина след регистрирането му за търговия на борсата на 27 септември. Това е сериозен вот на доверие за инструмента, който е трайно сред най-ликвидните позиции на БФБ-София, посочват от Експат. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Днешният ръст ще позволи на Експат Асет Мениджмънт – управляващото дружество на фонда – да продължи с плана си за раздвижване на българския капиталов пазар, като стартира процедура за крослистинг на дяловете на фонда за борсова търговия на голям чужд пазар.

По този начин достъп до фонда ще могат да получат инвеститори от цял свят, което допълнително ще увеличи размера му. Целта на Експат Асет Мениджмънт е индексният фонд върху SOFIX да се превърне в трансмисията за по-големи капиталови потоци от чужди инвеститори към българския капиталов пазар, като те може да доведат от своя страна до осезаем ръст на цените на Българска фондова борса – София.

Управляващото дружество на фонда води разговори за приобщаването и на други големи институционални инвеститори към проекта. 

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
obafeme
преди 7 години
това е много добра новина, но все пак ми е интересно как четири конкуриращи се фонда са направили инвестиция в един и същи ден. Мирише леко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още