IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Евроинс" насочва фокуса към увеличаване на пазарния дял до около 8%

Компанията ще продължи да прилага консервативна политика по отношение на инвестиционния портфейл

12:27 | 03.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Евроинс" поставя фокуса на своето развитие в краткосрочен план към увеличаване на пазарния дял на компанията на около 7,5 – 8% и промяна на структурата за застрахователния портфейл в посока намаляване на дела на автомобилното застраховане. Това става ясно от прогнозите за вероятното бъдещо развитие на дружеството, отбелязани в годишния отчет за 2016 г. 

Ръководството на дружеството смята, че макроикономическите фактори ще продължат да оказват влияние върху резултатите през 2017 г. Брутният премиен приход на дружеството ще бъде в пряка зависимост от развитието на общозастрахователния пазар в страната.

През 2016 г. пазарът регистрира значителен ръст на приходите от застрахователни премии, като само при общото застраховане това е с 8%. "При запазване на такава тендеция, това би довело до положителни ефекти и върху резултатите на дружеството", отбелязват от компанията в доклада за дейността си, разпространен чрез БФБ - София. 

Взимайки предвид влиянието на макроикономическите фактори върху бъдещата дейност и рентабилност на дружеството, фокусът е към увеличаване на пазарния дял на компанията и промяна на структурата за застрахователния портфейл. Това се предвижда да се случи паралелно и едновременно с намаляване на административните разходи и постигане на положителен технически резултат по основните видове застраховки. Това е свързано и с ограничаване на влиянието на оперативните рискови фактори и поддържане на адекватни по размер и структура технически резерви.

От "Евроинс" посочват, че ще продължат да прилагат консервативната политика на компанията по отношение на поддържания инвестиционен портфейл.

Застрахователното дружество „Евроинс“ принадлежи към групата на „Еврохолд България“, като част от дъщерния му подхолдинг „Евроинс Иншурънс Груп“ ЕАД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Премийният приход на "Евроинс" за 2016 г. възлиза на 117,13 млн. лв. Дружеството отбелязва спад по този показател с 1,06% спрямо 2015 г., основно в резултат на намаляване на приходите по застраховка „ Гражданска отговорност на автомобилистите“, „Каско“ и „Имущество“ по активно презастраховане. Спадът се дължи на намалението на премийния приход по активно презастраховане на компанията, като ръстът е директно застраховане е над 26%.

Най-висок дял в премийния приход заема застраховката „Гражданска отговорност на автомобилистите" и "Зелена карта“ с 55,1 млн. лв., което е над 47% от общия приход. В структурата на изплатените обезщетения основен дял заемат автомобилните застраховки – 83,6%.

Вследствие на консервативната инвестиционна политика в условията на продължаващата икономическа криза дружеството реализира положителен нетен резултат от инвестиции в размер на 2,12 млн. лв. спрямо 1,32 млн. година по-рано. Нетният финансов резултат през 2016 г. е печалба в размер на 926 хил. лв. спрямо 3,2 млн. лв. през 2015 г., или спад от близо 72%. Спрямо отчета за четвъртото тримесечие на миналата година печалбата намалява с 11%.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
"в условията на продължаващата икономическа криза" тези от коя година си копират текста в отчетите? Ръст на икономиката, спад на заетоста, развитие на сектора.... ако това е криза, какво ли ще означава "истинска криза за тях"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още