IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Приватизацията на БФБ и ЦД трябва да е в пакет

Всяка сделка, която започва на борсата, приключва в Депозитара, посочи изпълнителният директор на БФБ

11:50 | 12.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иван Такев: Приватизацията на БФБ и ЦД трябва да е в пакет

Приватизацията на Българска фондова борса-София и на Централния депозитар (ЦД) трябва да бъде в пакет. Тази теза защити изпълнителният директор на БФБ Иван Такев по време на инвестиционен форум. 

„Процедурата по приватизация бе спряна и отново подновена“, припомни той и отново призова сделката за продажбата на борсовия оператор и ЦД да бъде пакетна.

„През медиите разбрахме, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще приватизира борсата. БФБ и ЦД до някаква степен са вертикално интегрирани. Всяка сделка, която започва на БФБ, приключва в Депозитара. Ето защо сделката трябва да е в пакет“, посочи Такев.

„От медиите разбрахме, че АПСК ще иска становище и от ДАНС дали споделянето на информация през ЦД е целесъобразно и не застрашава българските интереси. Тогава да национализираме банките, тъй като там съхраняваме парите си и те имат информация за нашите сметки и трансакции“, коментира Такев мотивите на държавата да предложи за приватизация само БФБ, но не и ЦД.

Директорът на БФБ-София говори и за приватизацията на дружества през борсата.

„Нищо съществено не се случи с приватизацията през борсата. Тя приключи с края на приватизацията на трите електроразпределителни дружества. Дори едното от тях вече не е публично. Няма конкретни стъпки в тази посока“, заяви Такев, надявайки се това да се промени.

Президентът на Управителния съвет на Загребската фондова борса Ивана Газич разкри, че в Хърватия предстоят две големи приватизации. Според нея те няма да се случат без помощта на борсата.

Иван Такев изтъкна и инициативите на БФБ-София за подобряване на финансовата грамотност в контекста на казаното от проф. Стив Ханке по време на конференцията „Финансово образование за устойчива икономика“, организирана от Bloomberg TV, Bulgaria ON AIR и Investor.bg.

Темата за регулациите на пазара също не бе пропусната по време на форума.

„Не бих казал, че българският капиталов пазар е свръхрегулиран. Разбира се, законовата рамка има нужда от промяна, която ще дойде с времето. Това е необходима промяна. Ефективната законова рамка би привлякла инвеститорите“, коментира председателят на Борда на директорите на София Интернешънъл Секюритиз (СИС) Светозар Абрашев.

„Инфраструктурата у нас е добра, Централният депозитар е един от най-добре функциониращите, но компаниите не идват на пазара. Те имат нужда от увереност, че могат да потърсят финансиране чрез нашия пазар, а не чрез банките, както се случва сега“, заяви Абрашев.

На въпрос на Investor.bg относно проекта на Закон за възстановяване и преструктуриране на банки и инвестиционни посредници Иван Такев отговори, че той е „по-либерален и недетайлен в частта за инвестиционните посредници“.

Той смята, че за посредниците не е нужно да се създава фонд за преструктуриране, какъвто се предвижда за банките. Според Такев това би бил поредният фонд, който ще трябва да се финансира чрез вноски. Той посочи, че Фондът за компенсиране на инвеститорите ще продължава да помага на пазарни участници в случай на фалит на инвестиционен посредник.

Като цяло директорът на БФБ-София смята, че законът е закъснял с времето си. „Ако съществуваше миналата година, нямаше да се случи това, което се случи с Корпоративна търговска банка“, заяви той.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Toranaga
преди 8 години
всичко казано е добре, но бих желал да знам, кой ще е купувача и на каква цена ??? погледнете моето виждане в коментари - БФБ (BSO)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още