IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПСК стартира конкурс за оценител на Българска фондова борса - София

Цената на конкурсната документация е 500 лева, а депозитът за участие в конкурса е в размер на 1 000 лева

14:56 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АПСК стартира конкурс за оценител на Българска фондова борса - София

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол стартира ограничен конкурс за изготвяне на анализ на правното състояние, информационен меморандум и приватизационна оценка на 50,0542% от капитала на „Българска фондова борса - София“ АД, съобщи АПСК.

Цената на конкурсната документация е 500 лева и може да бъде закупена в срок до 20 календарни дни, считано от датата на публикуване на настоящото решение в един ежедневник. Крайният срок за подаване на предложенията от кандидатите също е 20-ят календарен ден включително. Депозитът за участие в конкурса е в размер на 1 000 лева.

Екипите на бъдещия оценител задължително трябва да разполагат:

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
- най-малко с четирима правоспособни юристи:
- които да познават българското материално право и в частност нормативната уредба, свързана с предмета на дейност на фондовата борса;
- които да притежават опит в областите – търговско право и приватизация;
- поне един да притежава опит в областта на международно частно право и/или публично право;
- независими оценители, вписани в Публичния регистър на Камарата на независимите оценители в България, притежаващи сертификат за правоспособност на независим оценител;
- икономисти и специалисти с подходяща квалификация, с оглед естеството на заданието;
- лица, притежаващи опит през последните десет години в изготвянето на правни анализи, информационни меморандуми и приватизационни оценки на търговски дружества, като на поне едно от тях балансовата стойност на активите надвишава 50 милиона лева и др.

До участие не се допускат фирми в производство по ликвидация или банкрут.

След изтичане на крайния срок за подаване на оферти, комисията ще разгледа документите и ще изготви мотивиран доклад до Изпълнителния съвет на агенцията с предложение за класиране.

Приватизацията на БФБ бе заложена сред приоритетите на AПСК за 2015 г. Чуждестранният интерес, проявен от европейски инвеститори, включително интересът на няколко европейски борси за закупуване на държавния дял в капитала на “Българска фондова борса - София” АД, създава предпоставки за успешна приватизационна процедура, която би довело до трайно интегриране на българския капиталов пазар със сродните пазари в развитите европейски страни, смятат от АПСК.

Последният опит за приватизация на БФБ се провали през март 2013 г., като не бе оповестено дали прекратяването на процедурата е поради липса на интерес или поради друга причина. 

Кандидат-купувачите бяха ограничен кръг от най-големите световни борси като London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX. Правителството бе обявило, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

В средата на декември 2013 г. приватизационното ведомство започна нов конкурс за избор на оценител за готвената приватизация на "Българска фондова борса - София" и "Централен депозитар".

Борсата отчете загуба от над 1 млн. лв. за 2014 г., след като приходите от комисионни спаднаха почти наполовина. Търговията на БФБ-София намаля с 49% през 2014 г. до 774,9 млн. лв.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още