IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AПСК заложи приватизацията на БФБ сред приоритетите си за 2015 г.

Агенцията по приватизация планира да реализира 30 продажби през годината срещу 142 млн. лв.

12:14 | 12.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AПСК заложи приватизацията на БФБ сред приоритетите си за 2015 г.

На свое редовно заседание Надзорният съвет на АПСК е утвърдил Плана за работа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол през 2015 година.

Основни цели в дейността на агецията през настоящата година са да реализира 30 приватизационни продажби и да осъществи следприватизационен контрол върху изпълнението на задълженията, поети с приватизационните договори за продажбата на 50 дружества.

Приоритети в дейността през 2015 г. са приватизационни продажби на държавното участие в капитала на “БФБ-София” АД, гр. София и “Международен панаир – Пловдив” АД, гр. Пловдив, както и приватизацията на дружествата “АДИС” ЕООД, гр. София, “Аудиовидео Орфей” ЕАД, гр.София, “БДЖ – Товарни превози” ЕООД, гр.София и „Овча купел” ЕООД,  гр.София.

Чуждестранният интерес, проявен от европейски инвеститори, включително интересът на няколко европейски борси за закупуване на държавния дял в капитала на “Българска фондова борса - София” АД, създава предпоставки за успешна приватизационна процедура, която би довело до трайно интегриране на българския капиталов пазар със сродните пазари в развитите европейски страни, смятат от АПСК.

Това е трети опит за приватизация на БФБ, като целта е борсата да бъде продадена заедно с Централния депозитар (ЦД). МФ притежава 50,1% от пазарния оператор и 43,7% от ЦД.

В средата на декември 2013 г. приватизационното ведомство започна нов конкурс за избор на оценител за готвената приватизация на "Българска фондова борса - София" и "Централен депозитар".

Последният опит за приватизация на БФБ се провали през март 2013 г., като не бе оповестено дали прекратяването на процедурата е поради липса на интерес или поради друга причина. 

Кандидат-купувачите бяха ограничен кръг от най-големите световни борси като London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX. Правителството бе обявило, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

Борсата отчете загуба от над 1 млн. лв. за 2014 г., след като приходите от комисионни спаднаха почти наполовина. Търговията на БФБ-София намаля с 49% през 2014 г. до 774,9 млн. лв.

АПСК предвижда договорените плащания през 2015 г. да бъдат общо в размер на 142,256 млн. лева. Основната част от планираните плащания в парични средства се очакват от реализиранe на успешни приватизационни сделки за пакети от акции/дялове от “АДИС” ЕООД, гр. София, “Международен панаир - Пловдив” АД, гр. Пловдив, “Аудиовидео Орфей” ЕАД, гр.София и “БФБ - София” АД, гр. София.

През 2015 г. се очакват и парични постъпления от следприватизационен контрол в размер на 5 млн. лева, в т.ч. приходи от редовни падежи, издадени в полза на АПСК изпълнителни листа и сключени спогодби за разсрочване на вземанията. В ход са процедури за публична продан на активи на дружества, които не са спазили приватизационните си ангажименти.

В допълнение към очакваните постъпления от приватизация и следприватизационен контрол, през 2015 г. се предвиждат и постъпления от приватизационната продажба на “БДЖ Товарни превози” ЕООД, гр. София, които ще постъпят по сметката на “Холдинг БДЖ” ЕАД на основание чл.8, ал.4 от ЗПСК.

“БДЖ Товарни превози” ЕООД, гр. София е важен проект през 2015 г., като подновяването на процедурата за приватизация на дъщерното дружество за товарни превози на "Холдинг БДЖ" ЕАД ще има за цел подобряване на финансовите  показатели на държавният превозвач, посочват от приватизационната агенция.

Агенцията очаква да осъществи успешни процедури за продажба на дружества, които са атрактивни със своите имоти, а именно “Военно издателство” ЕООД, “Овча купел”ЕООД и “Аудиовидео Орфей” ЕАД.

Списък на по-значимите проекти, за които АПСК ще работи за осъществяване на приватизационни продажби през 2015 г.:


Таблица: АПСК

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Супер! 3 опита за късмет :)То май и БТХ така беше приватизиран :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още